Groep 6A

Nieuwsbrief groep 6 juni 2018

De laatste twee weken van het schooljaar breken bijna aan. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt. De Cito’s zitten erop en bij taal, spelling en rekenen gaan de laatste lessen in. Nog één week hard werken en de laatste week hebben we nog leuke dingen op de planning staan.

Project Kunstwerk: mozaïek
Aankomende maandag is de laatste mozaïekles. De kinderen hebben hard gewerkt om een tegel met een wens voor een ander te maken. Zo zijn er kinderen die een ander geluk wensen of wensen dat iedereen voldoende eten heeft. Het was hard werken maar de eerste tegels zijn al klaar.
In de voorgaande nieuwsbrief werd verteld dat de tegels in de wijk geplaatst worden. We gaan proberen de tegels op ons schoolplein te krijgen. Zo houden we alle mooie wensen van de kinderen op het plein en kunnen we er iedere dag naar kijken.

2018_61 2018_62 2018_63
Project Ukelele-bende
Afgelopen maandag zijn de ukelele lessen afgelopen. De kinderen hebben het afgesloten met een optreden voor de ouders, opa’s en oma’s. Wat waren ze toch goed ! Zelfs het moeilijkste liedje lukte erg goed. De kinderen hebben genoten van de lessen en waren erg enthousiast.

2018_65 2018_64

Sponsorloop:
Op woensdag 13 juni hebben de kinderen een half uur hard gelopen voor de stichting Wings of a brighter future. Wat hebben ze goed hun best gedaan en daarna ook nog goed aangemoedigd bij de kleuters. Een paar kinderen uit de klas konden er geen genoeg van krijgen en hebben ook nog met de kleuters meegelopen om ze te helpen. Wat een kanjers!

Debatteren:
De afgelopen weken zijn wij ook bezig geweest met debatteren in de klas. Bij debatteren is het belangrijk dat je naar een ander kunt luisteren , je mening kunt verwoorden, leer je dat niet iedereen dezelfde mening heeft en hoe ga je daar dan mee om. Dit hebben wij gedaan in de vorm speeddaten en het spoeddebat:
– Speeddaten: Ze stelden elkaar vragen over het onderwerp “leren is belangrijk voor je verdere leven”. Na een tijdje wisselden de kinderen door naar de volgende.
– Spoeddebat: De kinderen hebben heel veel stellingen bedacht, het mocht zelfs over de top zijn. De kinderen kozen in tweetallen een van de stellingen en beslisten samen wie voor of tegen de stelling was. Na een korte voorbereiding gaven de kinderen een speech en daarna volgde een korte discussie. Ook werd hun debat bekeken door een jury. De verschillende stellingen zullen te zien zijn op de tentoonstelling.

Jarigen:
In juni hebben we één jarige, Thomas J: alvast Proficiat! In de zomervakantie hebben we ook nog verschillende jarigen. In de maand juli vieren Ebbie, Dean R en Milan hun verjaardag. En in augustus zijn Branco, Fenne J en Sebas jarig. Allemaal alvast Gefeliciteerd!

Wist u dat:
– op 27 juni de ouderbedankochtend is en wij daar lekker gaan trommelen op rommel. Het zou fijn zijn als de kinderen op 25 en 26 juni de spullen al meenemen. Zo kunnen we nog even oefenen.
– op 2 juli wij naar de musical van groep 8 mogen gaan kijken.
– op 3 juli wij onze juffendag vieren en dat het laatste rapport mee naar huis gaat.
– op donderdag 5 juli het doorschuifuurtje is.
– wij volgend jaar niet met 26 leerlingen in de klas zitten, maar met 27.

Wij willen hierbij het schooljaar alvast een beetje afsluiten. Het was een goed jaar: we hebben samen veel
geleerd en veel plezier gehad .
We willen iedereen een hele fijne zomervakantie toewensen !

2018_66


Nieuwsbrief groep 6 mei 2018

De meivakantie zit er weer op ! 2 weken leuke dingen kunnen doen en/of lekker uit kunnen rusten. We kunnen er weer tegenaan voor de laatste 8 weken van dit schooljaar.

2018_mei_1

Even terugkomend op de weken voor de meivakantie:
– Op 20 april vonden de Koningsspelen plaats. We hadden het enorm getroffen met het weer en de kinderen hebben zich prima vermaakt met de verschillende spellen. De gemengde groepen (groep 4 t/m 8) waren een succes. Leuk om te zien hoe kinderen elkaar helpen en aanmoedigen.
– Op 26 april hadden we de Berckackerdag met als centrale thema: spelen. Helaas waren de weersvoorspellingen voor die dag dermate slecht dat besloten werd om alle activiteiten binnen te doen. De kinderen hebben genoten van de verschillende activiteiten: oudhollandse spelen, capoeira (Braziliaanse dans/vechtsport), dans, spelen in de gymzaal met buitenspelmateriaal, de door de kinderen zelf verzonnen spellen werden gespeeld en een interactief verhaal door vertelclub Verve. Tijdens de evaluatie in de klas bleek dat alle activiteiten wel door enkele kinderen als leukste genoemd werden, dus heel divers. Er was voor ieder wat wils geweest.
Meteen na de meivakantie starten we met 2 projecten:

2018_mei_2
Project Kunstwerk: mozaïek
Gedurende 6 weken gaan we aan de slag met het maken van een mozaïektegel. De kinderen hebben een ontwerp van een pictogram gemaakt, waarin een (positieve) boodschap zit naar andere mensen. Dit pictogram brengen ze over op een tegel met mozaïeksteentjes. De tegels worden t.z.t. ergens in de wijk in de stoep geplaatst.
Project Ukelele-bende
De kinderen maken gedurende 6 weken kennis met het bespelen van de ukelele. Deze lessen worden gegeven door een docent van de muziekschool Art4U.

2018_mei_3

Taal (thema 8):

2018_mei_4

Spelling (thema 8):
2018_mei_5
Rekenen:
We zijn momenteel bezig met blok 11 van onze rekenmethode. Hierin komt o.a. het volgende aan bod:
– Kommagetallen op de getalenlijn lezen en plaatsen, vergelijken van kommagetallen, optellen en aftrekken van eenvoudige kommagetallen
– Rekenen met getallen met een hoge gebruikswaarde, zoals 25, 75 en 250
– Aftrekken, waarbij de leerling zelf bepaalt of hij gaat hoofdrekenen, cijferen of schatten
– Oppervlakte bepalen

Cito’s eind groep 6
Eind mei en begin juni worden de cito’s Spelling, Begrijpend Lezen en Rekenen weer afgenomen. Ook wordt
AVI (tekstlezen) en DMT (woordlezen) weer getoetst.

Wereldorïentatie:
– Geschiedenis: thema 5 “Welvaart in Nederland” (tijd na de Tweede Wereldoorlog)
– Natuur & Techniek: thema 5 “Aarde in het heelal”
– Aardrijkskunde: thema 9 “Schiphol”

Jarigen:
In mei hebben we verschillende jarigen. Shaniyah en Guusje waren in de vakantie jarig: alsnog van Harte
Gefeliciteerd ! Tom moet zijn verjaardag nog vieren: alvast Proficiat !

Wist u dat:
– we op 22 mei een gastles krijgen van de stichting Wings of a Brighter Future, als voorbereiding op de sponsorloop. Woensdag 23 mei krijgen de kinderen de sponsorlijsten mee.
– we eind mei enkele lessen krijgen over zonne-energie, gegeven door een docent van de TU Eindhoven.
 

 

 


Nieuwsbrief groep 6 april 2018

Bibliotheek:
Op donderdag 22 maart zijn we naar de biblioheek geweest. De kinderen hebben een leuke en leerzame activiteit gehad. Ze mochten in een groepje speuren met een tablet door de bibliotheek.

2018_groep_6_a 2018_groep_6

 

Museumbezoek:
Op donderdag 29 maart zijn de kinderen naar het van Abbe museum geweest. Een paar kinderen hebben hier een verslag over geschreven.
Het museum bezoek
We gingen naar het van Abbe museum met de bus. Toen we daar aan kwamen, moesten we onze jassen ophangen in de garderobe. Toen moesten we naar een zaal. Daar werden we verdeeld in twee groepen. De ene groep ging mee met Annabel en de andere met Sabina. Die werken bij het museum. Als eerste gingen we met de lift naar boven. Je hoorde in de lift een stem.(hoe hoger of lager je kwam, hoe hoger of lager de stem) Daar zagen we een grote muur waarop was getekend. Toen moesten we ook zelf zo’n tekening maken. We zagen ook schilderijen en beelden. We hadden schilderijen van Mondriaan gezien. En van Picasso. Daar moesten we ook zelf een tekening van een gezicht maken, die uit vakjes bestond. Er was zelfs een schilderij die van Hitler was geweest! Er waren ook TV’S. We kwamen in een zaal met een blauwe bol, een bak met water met landen erin en een goud met zilver gordijn. Dat moest voorstellen dat alle landen van de wereld af waren gevallen. Er was ook een rondje met krijt getekend. En er hing een doek die gemaakt was door iemand die in de oorlog zat. Er was ook een poppetje die voor een huis stond. Dat moest voorstellen dat de kunstenaar alleen met zijn gezin wilde zijn. We zagen ook een schilderij van de VOC. We kwamen ook bij een stoel met een lamp die rond draaide. We zagen ook een soort paraplu. Er was ook een masker uit Indonesië. We hebben ook een foto van meneer van Abbe gezien. We zagen ook een schilderij die met krijt was getekend. Op het einde gingen we onze jassen weer pakken en met de bus weer naar school. Het was heel leuk!

Het verslag van: Ebbie en Joey!

Museumbezoek van Abbe
We gingen met de bus (van fc eindhoven), dat was heel erg leuk. Toen we bij het museum aankwamen moesten we heel lang wachten op GROEP 8!!! Ze waren daar super langzaam. Toen we eenmaal binnen waren moesten we onze jassen ophangen in de garderobe van het VAN ABBE. We gingen naar een zaal waar we uitleg kregen over het museum. We werden toen opgesplitst in 2 groepen: de een ging met Annebel en de andere met Sabine groep 1(Annebel) deed dit: we kregen een rondleiding door het museum we hadden het schilderij van Picaso gezien “vrouw in het groen” we moesten hem ook nog natekenen daarna gingen we naar boven met DE LIFT (met muziekje) ze kregen toen uitleg over veel schilderijen en andere kunstwerken er was een van iemand uit Kosovo een stad uit Joegoslavië. En dit deed groep 2(Sabine):we begonnen met een soort uitspraak tekenles daarna gingen we naar een kamer over landschappen met een ronde blauwe ballonen met een dromenvanger en daar kregen we vragen over wat je daarover dacht toen liepen we door naar een paar klei poppetjes schilderijen en dan moest je een poppetje nadoen toen gingen we naar een film kijken waar een meneer met een paar schilderijen over een balans snoer EN HIJ ZAT NIET VAST dat is knap en we sloten af bij een grote arena in de kelder van het VAN ABBE museum toen gingen we weer naar school.

 

Dit was ons bezoek aan het van Abbe museum
Getypt door KEANO &VALENTIJN UIT GROEP 6

Rekenen
Volgende week starten wij met het nieuwe blok van rekenen. In het komende blok staan de volgende onderdelen centraal:
– Het schattend rekenen.
– Het cijferend vermenigvuldigen.
– Het lezen en maken van plattegronden op schaal.
– Het gebruiken van coördinaten van velden.

Taal en spelling
We gaan starten met thema 7 van taal en spelling. Dit blok gaat over het thema boeken. Bij blok 7 en 8 van spelling komt er een nieuw onderdeel bij, namelijk de werkwoordspelling.

Taal:

2018_groep_6_taal

 

 

 

 

 

Spelling:

2018_groep_6_taal_2

Jarigen
In april vieren een aantal kinderen uit onze groep hun verjaardag: Valentijn, Indy en Lieke alvast gefeliciteerd met jullie verjaardag !

Koningsspelen:
Voor de koningsspelen zijn wij nog op zoek naar hulpouders. Dit jaar zitten de groepen 4 t/m 8 door elkaar en blijven we op school. Voor het begeleiden van spelletjes, zijn wij nog op zoek naar hulpouders. Dus wil je graag helpen, meld je even aan bij juf Linda.

Wist u dat …
– Dit jaar op 20 april de koningsspelen zijn.
– Op 26 april de Berckackerdag is.
– Dat wij na de meivakantie starten met kunstlessen en ukelelelessen.

 

 


Nieuwsbrief groep 6 maart 2018

Schrijfopdracht uit onze taalmethode: Maak een werkstuk over een bedreigde diersoort.
De afgelopen weken hebben de kinderen hard gewerkt aan een klein werkstuk over bedreigde diersoorten, alleen of in tweetallen. Er zijn weer enkele werkstukken uitgekozen om in ons ‘schrijfschilderij’ te plaatsen.
Hieronder een voorbeeld van zo’n werkstuk:

Het Sneeuwluipaard

tijgers

Fenne jansen, Groep 6

Hoofdstuk 1- Eten en Uiterlijk
Het sneeuwluipaard (als hij uitgegroeid is) is zonder staart ongeveer 1m tot 1,3m zijn staart is erg lang namelijk 8 dm tot 1 meter! Dat is bijna zo groot als zijn lichaam. De vacht van een sneeuwluipaard lijkt op de vacht van een panter, maar de vacht van een sneeuwluipaard is lichter en veel voller als die van een panter. Zijn vacht is een beetje geel en grijs en wit, met zwarte vlekken. Hij is ongeveer 25-75 kg zwaar
Het lievelingseten van een sneeuwluipaard is een steenbok. Maar schapen, geiten, yak kalveren en kleine zoogdieren gaan er ook wel in.
Het leefgebied van het sneeuwluipaard is vooral in de hoge bergen van midden- zuid- en oost- Azië.
Hoofdstuk 2- bedreigd!
Helaas wordt het sneeuwluipaard bedreigd. Er zijn over de hele wereld nog maar ongeveer 4000 sneeuwluipaarden! Dat komt door de stroperij, hun vacht is erg mooi en lichaamsdelen brengen veel geld op op de zwarte markt .een ander probleem is veehouderij want de dieren van de houderij moeten veel grazen op een dag, daardoor is er minder gras voor bijv. steenbokken. Gelukkig gaat het beetje bij beetje beter omdat steeds meer mensen beseffen dat het sneeuwluipaard toch wel heel erg mooi is.

tijger1         tijger2
Hoofdstuk 3- 4 weetjes over het sneeuwluipaard
1. De mensen die in het leefgebied wonen noemen het sneeuwluipaard “Ghost of the Mountains” omdat hij zo mysterieus is.
2. Als het sneeuwluipaard aan het jagen is kan hij sprongen maken tot wel 15 meter.
3. Het sneeuwluipaard heeft geen gelijke poten! Zijn voorpoten zijn korter dan zijn achterpoten omdat hij dan beter kan springen. En zijn grote poten geven steun om in de sneeuw te blijven staan.
4. Hoog in de bergen is het ‘s nachts heel erg koud. Daarom gebruikt hij zijn lange staart als sjaal!
Hopelijk komt er snel hulp en nog meer bescherming voor het sneeuwluipaard, dank u wel voor de aandacht.
Bronnen: www.Stichtinghetwereldnatuurfondsnederland.nl, www.wikikids.nl

Rekenen
Binnenkort starten we met blok 9 van onze rekenmethode, waarin de kinderen kennis maken met kommagetallen.
– Nagaan wat kommagetallen bij o.a. geld, temperatuur en gewicht betekenen.
– De relatie tussen kommagetalen en breuken.
– Het vergelijken en in volgorde van grootte zetten van kommagetallen.
– Het verschil tussen twee kommagetallen bepalen.
– Kommagetallen plaatsen op een getallenlijn.
Daarnaast komt in dit blok aan bod:
– Grote, ronde getallen op elkaar delen, bijv. 24.000 : 300 =
– Schatten van delingen, waarbij beide getallen kunnen worden afgerond op nabijgelegen ronde getalen, bijv. 324 : 39 =

Taal en spelling
We zijn gestart met thema 6. Dit gaat over communicatie en lichaamstaal (de kinderen leren o.a. het begrip non-verbale communicatie).

Taal:

Taal_1
Spelling:

Taal_2

Natuur & Techniek
Wij zijn sinds kort bezig met het thema 4 “Voortplanting”. Dit thema gaat over de voortplanting van dieren en planten. Een kenmerk van leven is dat het zich voort kan planten. Kinderen zien om zich heen ook nieuw leven ontstaan: van plantjes in de tuin tot jonge hondjes, vogeltjes en visjes en tot slot nieuwe broertjes en zusjes.
Les 1: gaat over de geslachtelijke voortplanting van gewervelde dieren (zonder het paren zelf).
Les 2: gaat over broedzorg, broedtijd en draagtijd bij verschillende dieren.
Les 3: gaat over de voortplanting bij planten.

Kennismaking stagiaire juf Rani
Hallo allemaal,
Mijn naam is Rani Rademaker en ik ben 17 jaar oud. Ik kom uit Veldhoven en mijn hobby’s zijn wedstrijdzwemmen en waterpolo. Ik ga graag op vakantie en doe vaak leuke dingen met mijn vriendinnen.
Ik kom dit jaar bij jullie op school stage lopen en heb er super veel zin in! Ik liep eerst stage in groep 3 bij juf Mirjam en nu ga ik naar groep 6 bij juf Linda.
Ik ben een eerstejaars student van de pabo de Kempel.
We gaan er een leuk halfjaar van maken!
Ik hoop jullie allemaal op het schoolplein of in de klas te zien. Als je vragen hebt, spreek me gerust aan.
Groetjes Rani

Jarigen
In maart vieren een aantal kinderen uit onze groep hun verjaardag: Tijs, Annika, Kay, Joey en Rick.
Van Harte Gefeliciteerd, allemaal !

Wist u dat …
– wij op vrijdag 16 maart naar de bibliotheek gaan voor een workshop, genaamd BieppStore. We gaan op de fiets. Wilt u ervoor zorgen dat uw kind op die dag de fiets meebrengt met slot ?
– vrijdag 23 maart het 2e rapport uitgedeeld wordt en de week daarna de oudergesprekken plaatsvinden ?
– wij op donderdag 29 maart naar het Van Abbemuseum gaan voor een museumbezoek ? We gaan dan met een bus van een touringcarbedrijf, dus er is geen vervoer nodig.
– we, samen met groep 5, al 2 gemengde voetbalteams bij elkaar hebben, voor het schoolvoetbaltoernooi op woensdag 11 april op het Marvilde-terrein ? Nu zijn we nog op zoek naar begeleiding: Wie van de ouders zou één van deze teams willen begeleiden op die dag ?


Nieuwsbrief groep 6 Februari 2018

De vakantie is weer voorbij en we zijn weer druk bezig in de klas. De kinderen hebben al weer hard gewerkt. Vanaf deze week zitten de kinderen ook op nieuwe plaatsen.

Citotoetsen M6
Voor de  vakantie hebben wij de Citotoetsen afgerond. De resultaten van uw kind kunt u zien in Parnassys.

Rekenen
Vanaf volgende week beginnen we aan het nieuwe blok.
In blok 8 komen de volgende onderdelen naar voren:
– Het toepassen van breuk als operator, uitrekenen hoeveel een deel van een aantal is.
– Hoofdrekenen: het vermenigvuldigen met ronde getallen.
– Schatten met keersommen en daarbij de naastgelegen ronde getallen gebruiken.
– Het kunnen aflezen en maken van grafieken.

Project Identiteit
Zoals ieder jaar besteden wij in januari en februari aandacht aan het thema Identiteit in het kader van burgerschap. Kinderen bewust laten worden van de eigen rol binnen de groep en de rollen van anderen, rolneming in verschillende situaties. Dit jaar richten we ons specifiek op pleinspelen: hoe speel ik buiten met andere kinderen en hoe pas ik me aan, wat is mijn rol in verschillende situaties ?

Deze week gaan de kinderen zelf verschillende spellen bedenken die ze buiten kunnen spelen. De categorieën waar de kinderen iets bij gaan bedenken zijn:
– Balspel
– Tikspel
– Loopspel
– Tikspel
Dit doen de kinderen in groepjes. Volgende week gaan ze de spellen uitproberen.

Taal en spelling
De komende weken staat het laatste deel van  thema 5 bij taal en spelling op het programma.

Taal:

Taal

Spelling:

Spelling

Geschiedenis:
Wij zijn begonnen aan het nieuwe thema van geschiedenis. Thema 4 gaat over de Tweede Wereldoorlog. Hierbij kijken wij naar de volgende punten:
– De onrust in Duitsland. Wat is de reden waarom de oorlog begon?
– De bezetting van Nederland en wat gebeurde er in de oorlog met Nederland?
– Waarom duikt Anne Frank onder en wat gebeurt er met haar?
De eerste les is nu geweest en de kinderen hebben vol interesse zitten luisteren. De filmpjes die bij het blok horen vonden een aantal kinderen toch best wel spannend.

Jarigen:
In februari hebben we 1 jarige job, maar die was jarig in de voorjaarsvakantie. Alsnog van Harte Gefeliciteerd, Stijn !

Wist u dat …
– Wij vanaf volgende week weer een stagiaire hebben in de klas. Ze heet Rani en komt op dinsdag.
– Op 5 maart een studiedag gepland staat.


Sjors sportief: Tekenwedstrijd

Voor het project Sjors Sportief is per basisschool één tekening genomineerd, die staat op de website. Op de site van Sjors sportief kunt u uw stem uitbrengen. Voor BS De Berckacker is de tekening van Loïc Panhuijsen uit onze groep genomineerd.

2018_2_Sjors


Nieuwsbrief groep 6              januari  2018

Beste wensen

Wij willen iedereen een heel gelukkig en gezond 2018 wensen !

Na alle feestelijkheden rondom kerst, oud en nieuw en een vakantie om lekker uit te rusten en leuke dingen te doen, zijn we nu weer begonnen in het nieuwe jaar. De komende weken gaan we weer hard aan het werk met bijvoorbeeld de citotoetsen M6 en het project Identiteit.

Schoolschaatsen
Even een korte terugblik op een leuke activiteit in december. We gingen met de hele groep schaatsen op de tijdelijke ijsbaan in Veldhoven-dorp. We mochten ons bijna een uur uitleven op het ijs. Sommigen schaatsten weg alsof ze nooit iets anders deden, anderen stonden een beetje onwennig op dat gladde ijs. Een klein half uur kregen we les m.b.t. vallen (en weer opstaan natuurlijk), remmen, bochtjes maken, rondjes draaien e.d. Complimenten aan iedereen voor de inzet die getoond werd en dank aan alle ouders die ons vervoerd hebben.

IJsbaan 1 IJsbaan 2 IJsbaan 3

Citotoetsen M6
In de weken tot de voorjaarvakantie staan de volgende citotoetsen gepland: AVI (tekstlezen) en DMT (woordlezen), rekenen, begrijpend lezen en spelling.

Rekenen
– De afgelopen weken hebben de kinderen geleerd hoe je cijferend aftrekt op de korte manier. Zij kunnen vast laten zien hoe ze zulke sommen maken.
– Wij hebben bijna deel A van ons rekenboek doorgewerkt en gaan binnenkort van start met deel B. Daarin oefenen we verder met cijferen (optellen en aftrekken) en de breuken. Maar ook kommagetallen en cijferend vermenigvuldigen staan in dit deel op het programma.
– De komende tijd gaan we extra oefenen met klokkijken, zowel de analoge klok als de digitale klok. Wij hebben ervaren dat er nogal wat kinderen zijn, die hier moeite mee hebben. Zou u daar thuis ook extra aandacht aan willen besteden ?
Project Identiteit
Zoals ieder jaar besteden wij in januari en februari aandacht aan het thema Identiteit in het kader van burgerschap. Kinderen bewust laten worden van de eigen rol binnen de groep en de rollen van anderen, rolneming in verschillende situaties. Dit jaar richten we ons specifiek op pleinspelen: hoe speel ik buiten met andere kinderen en hoe pas ik me aan, wat is mijn rol in verschillende situaties ?

Taal en spelling
De komende weken staat thema 5 van taal en spelling op het programma.

Taal:

Taal gr. 6

Spelling:

Spelling gr. 6

Wereldoriëntatie
– Geschiedenis: thema 3 “Industrie in Nederland” o.a. over de stoommachine en kinderarbeid.
– Natuur & Techniek: thema 3  “Techniek om ons heen” o.a. over bouwen, producten en apparaten.
– Aardrijkskunde: thema 5 “De bodem van Nederland” o.a. over grondsoorten.

Jarigen
In januari hebben we 2 jarigen: Keano op 7 jan. en Dean P. op 15 jan. Gefeliciteerd, jongens !

Wist u dat …
– wij op vrijdag 19 januari een studiedag hebben en dat de kinderen dan vrij zijn.
– op 24 jan. de start is van de Nationale Voorleesdagen. Wij willen op school in die periode extra aandacht besteden aan voorlezen. Ook al kunnen kinderen zelf lezen, voorgelezen worden blijft leuk, ook thuis.
– onze gymstagiaire Eline op vrijdag 26 jan. start met een lessenreeks balanceren tijdens onze gymlessen. Dit is haar afstudeerproject voor haar opleiding.

 


Nieuwsbrief groep 6      december 2017

Sinterklaas:
De sint is weer onderweg naar Spanje en is ook gezellig langs geweest bij ons op school. Natuurlijk hebben wij hem weer een handje geholpen, door voor elkaar surprises te maken. De kinderen hebben hard gewerkt aan de verschillende surprises. Door een ballon te prikken wist je wie aan de beurt was of was jij de gelukkige die een opdracht mocht doen. We hebben een gezellige morgen gehad. In de middag hebben we de grote pepernotenquiz gespeeld. Ook zijn wij nog even gaan kijken bij de Sinterklaasshow. Dit vonden ook de kinderen van groep 6 nog erg leuk.

Biep 4 Sint 5 Sint 4 Sint 3 Sint 2 Sint 1
Nog meer babynieuws:
In de vorige nieuwsbrief stond dat juf Hannie weer oma was geworden. Nu hebben we ook weer babynieuws. Valentijn heeft er een broertje bij gekregen, Laurens. Gefeliciteerd, Valentijn en natuurlijk ook onze gelukwensen voor het hele gezin.

Schoolfruit:
Wanneer uw kind één van de soorten niet lust, mag er vervangend fruit meegegeven worden. De kinderen nemen op maandag en dinsdag zelf een tussendoortje mee voor de kleine pauze.

Rekenen:
De komende periode staat het volgende op de planning bij rekenen:
– Breuken eerlijk verdelen.
– Breuken plaatsen op de schaallijn van een maatbeker.
– Rekenen met breuken bij prijzen en maten.
– Het ombouwen van een som 6×12,5= 3×25. De kinderen bouwen de som om naar een bekende som.
– Het splitsen van keersommen. 5×28= 5×20 + 5×8
Taal en spelling
Binnenkort starten we met thema 4 van onze methode Taal Actief.

Taal:

Taal

Spelling:

Spelling

Kerst:
De sint is bijna het land uit en eind deze week gaan we alweer beginnen met kerst. Dit jaar zullen we kerststukjes gaan maken. Graag willen wij via deze weg naar spulletjes vragen. We zullen genoeg materialen nodig hebben om mooie stukjes te maken. U kunt hierbij denken aan verschillende soorten groen, dennenappels, mos, kerstballetjes, bellen, enz.

Voor kerst willen wij ook graag een theelichthouder maken. Hiervoor hebben wij lege potjes nodig. Deze kunnen al meegenomen worden naar school.
Wist u dat …
– wij hele mooie surprises kunnen maken.
– wij op vrijdag 15 december met de hele groep gaan schaatsen op de tijdelijke ijsbaan in Veldhoven-dorp en daarom dus die dag geen gym hebben.
– wij nog op zoek zijn naar ouders, die ons kunnen brengen en halen die ochtend. We vertrekken rond 10.30 u. en om 11.45 u. gaan we weer terug naar school. Als u beschikbaar bent, wilt u dit dan doorgeven via de mail of via uw kind (uiterlijk 13 december).

 


MilanGuusje

Milan                                   Guusje

Na een heerlijke week herfstvakantie met voornamelijk prachtig weer, zijn we weer volop aan het werk in de groep.
Deze herfstvakantie was er voor juf Hannie een met een gouden randje. Het is niet de gewoonte om privézaken van de leerkrachten in deze nieuwsbrief te vermelden, maar deze keer willen we toch een uitzondering maken:
Juf Hannie is namelijk in de herfstvakantie voor de tweede keer oma geworden van een kleinzoon, genaamd Dex.
En daar hoorde natuurlijk beschuit met muisjes bij.

Dex
Afsluiting Kinderboekenweek:
Net voor de herfstvakantie hebben we de Kinderboekenweek 2017 met als thema “Gruwelijk eng!” met de hele school afgesloten met een verhalenfeest. Uit iedere klas was er een winnaar met een tekening (gr. K t/m 3) die geshowd werd of een verhaal (gr. 4 t/m 8) dat voorgelezen werd. In onze groep was Tom van der Heijden de winnaar met een duidelijke meerderheid aan stemmen.

Hoe overleef ik mijn enge juf ?

De vakantie is voorbij, school is weer begonnen. Ik spring uit bed, kleed me aan, eet ontbijt en ik ga naar school. Iedereen kwam naar binnen, ik als laatste. Toen ik binnenkwam, keek de juf me met een enge blik aan. Ik kreeg een raar gevoel in min buik. Ik ging op mijn plek zitten. We begonnen met taal. “Goedemorgen, klas”, zei de juf, “We starten met taal.” We pakten onze taalboeken. Niks speciaals gebeurde. Het was net zoals altijd: eerst taal, rekenen, spelling en de pauze.
Maar na de pauze gebeurde er iets raars. Ik kwam als eerste binnen. Ik hoorde de juf rare woorden zeggen, zoals ziggor, rana, koektoe, bloershtak en doda. Toen iedereen binnen was, was niet iedereen er. Henk en Liza waren vermist. De juf zei tegen me: “De directeur wil je spreken.” “Oké”, zei ik en ik ging naar de directeurs lokaal, maar de directeur was er niet! Op zijn stoel lag alleen maar bloed, op het computerscherm stond: WAAR ZIT JE ? De deur viel achter me dicht. Een andere deur opende, ik ging er doorheen. De kamer was helemaal rood… Henk, Liza en de directeur lagen levenloos op de vloer. De juf zat aan het einde van de kamer. Ze zei weer die rare woorden! Ze draaide om en ze schreeuwde de woorden uit! Ze had een mes in haar hand, ze stond maar een meter van me af en ………
Ik werd wakker, het was allemaal een droom. Het was al 9 uur! Ik deed alles wat ik moest doen. Racede naar school, net op tijd! De juf gaf me dezelfde blik als in mijn droom, alsof ze wist wat er ging gebeuren……

Tom van der Heijden
Taal en spelling
Binnenkort starten we met thema 3  van onze methode Taal Actief.
Taal:

Taal
Spelling:

Spelling

Rekenen
– De afgelopen weken hebben de kinderen geleerd hoe je cijferend optelt op de korte manier. Zij kunnen vast laten zien hoe ze zulke sommen maken.
– In het volgende blok, blok 4, starten we met de breuken. In het begin zullen veel kinderen dit lastig vinden, maar door veel te oefenen, krijgen ze door hoe het werkt. We oefenen bijvoorbeeld zgn. met pizza’s of taarten verdelen, we meten met stroken en we werken met breukenstokken.
– Het blijft heel belangrijk dat de kinderen de sommen t/m 20 (zowel optellen als aftrekken) en de (deel)tafels t/m 10 geautomatiseerd hebben. Dit is een voorwaarde om met de stof in groep 6 vooruit te kunnen. Wij zijn daar in de groep nog steeds volop mee bezig, maar het zou fijn zijn als u daar thuis ook aandacht aan blijft besteden.

Geschiedenis
We zijn gestart met het volgende thema: “Slavernij”. Dit is best een heftig thema en kinderen kunnen daarvan onder de indruk zijn. Misschien kunt u thuis dit onderwerp ook eens ter sprake brengen om te zien hoe uw kind ermee omgaat.

 

Jarigen
We hebben in de eerste periode al heel wat verjaardagen gevierd in onze groep. Nu is het een tijdje rustig, in januari is de eerstvolgende.
Wist u dat …
– wij met onze school weer meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt op donderdag 9 november. Uw kind hoeft die ochtend niet thuis te ontbijten. Wij starten die dag met een gezamenlijk ontbijt in de groep.
– we in groep 6 op 5 december een surprise ochtend hebben. Half november trekken we lootjes en uw kind krijgt dan de nodige informatie mee omtrent de surprise.

 


Nieuwsbrief groep 6       oktober 2017

Informatiemarkt:
Op 18 september was de informatiemarkt. Wij kijken terug naar een zeer geslaagde informatiemarkt. Het dictee, het race-rekenen en de taalopdracht waren populair bij de ouders en kinderen. Sommige ouders vonden het toch nog lastig om deze opdrachten te maken. De kinderen hebben ook de ouders goed rondgeleid. Hopelijk heeft u nu een idee over hoe het in de klas gaat en wat we allemaal doen in de klas.

Project groepsvorming
We hebben nu het project groepsvorming afgesloten.
De extra lessen die aangeboden werden vonden de kinderen erg leuk.
Zo hebben we met drama veel samengewerkt. Maak maar eens een letter in een groepje zonder te praten of ga allemaal naar de overkant met behulp van drie hoepels. Er werden zelfs creatieve oplossingen bedacht, door bijvoorbeeld op elkaars rug te gaan zitten.

Groepsvorming 2 Groepsvorming 1
Ook de techniek en sportlessen zijn enthousiast ontvangen. Ook hierbij stond het samenwerken centraal. Bijv. in een kring staan en een hoepel doorgeven, zonder dat deze valt. Samen een parachute maken en kijken of deze ook goed naar beneden kan zweven. De technieklessen en sportlessen zijn nog niet afgesloten, deze gaan nog een week door.

Taal en spelling
In iedere nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van wat de inhoud is van de thema’s van onze methode Taal Actief.

Taal:

Thema taal

Spelling:

Thema Spelling
Kinderboekenweek:
Vorige week hebben we de opening van de kinderenboekenweek gehad. Het thema “gruwelijk eng” staat centraal. We hebben al een spannend griezelverhaal gehoord. Ook deze keer is er een schrijfwedstrijd. De kinderen zijn al volop bezig om een eng, spannend, griezelverhaal te schrijven. Door de juffen worden 5 winnaars gekozen en de klas kiest de grote winnaar uit. Wie gaat het worden? Wie kan het meest griezelige verhaal schrijven? Dit jaar sluiten wij ook weer af met een verhalenfeest en het lied en de dans van Kinderen voor Kinderen. Dit doen wij met de hele school op vrijdagmiddag 13 oktober.

Jarigen
We hebben in oktober maar één jarige: Jurre alvast gefeliciteerd en maak er een gezellige en fijne dag van.
Wist u dat …
– u altijd welkom bent om na school even binnen te lopen om werk van uw kind te bekijken, even bij te praten of een afspraak te maken voor een evt. gesprek. U kunt ons natuurlijk ook via de mail of de telefoon benaderen
– wij in de klas een stagiaire hebben.
– dat de stagiaire Rik heet en iedere dinsdag bij ons in de klas is.
– het alweer bijna herfstvakantie is en dat wij iedereen een fijne vakantie wensen.

Fijne herfstvakantie

 


Start schooljaar 2017 – 2018

Het nieuwe schooljaar is inmiddels al zo’n twee weken oud en heel veel zaken voelen al een beetje vertrouwd, maar toch is het voor iedereen weer een beetje wennen. Zowel voor de juffen als voor de kinderen. Zeker voor juf Linda, die dit jaar bij ons op school gestart is, in groep 6 op maandag en dinsdag en in groep 4 op donderdag en vrijdag. Daarnaast voorlopig ook nog de woensdag, afwisselend in groep 5 en groep 8. En zeker ook voor onze nieuwe groepsgenoot Loïc, die meteen na de zomervakantie bij ons op school gekomen is en voor wie alles nieuw is. Toch heeft hij zijn draai al redelijk gevonden en speelt en werkt hij volop mee.

We hopen dit jaar, samen met jullie,  veel te kunnen betekenen voor de ontwikkeling van jullie kinderen! We maken er samen weer een goed jaar van!

Groep 6

Project groepsvorming
De afgelopen jaren zijn we steeds gestart met het project groepsvorming in het kader van burgerschap. Ook dit jaar werken we gedurende enkele weken aan het thema: “Groepsvorming, samen leren, hoe doe je dat?” In groep 6 richten we ons vooral op respect, afspraken en samenwerken.
De volgende leefregels komen aan bod:
– Wij leren om te gaan met verschillen.
– Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de groep.
– Wij gaan steeds meer samenwerken en we helpen elkaar.
– Wij leren respectvol om te gaan met anderen.
– Wij leren communiceren op een positieve manier.
– In de groep mag niemand buiten de boot vallen.

Iedereen mag zichzelf zijn

Taal en spelling
In iedere nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van wat de inhoud is van de thema’s van onze methode Taal Actief.

Taal:

Thema 1 - 1

Spelling:

Thema 1 - 2

Rekenen
In groep 6 komen tijdens de rekenlessen de volgende leerlijnen aan bod:
– Getalbegrip (uitgebreid tot 100.000)
– Hoofdrekenen
– Cijferen (cijferend optellen, aftrekken en vermenigvuldigen)
– Breuken
– Kommagetallen
– Meten en meetkunde
Het is heel belangrijk dat de kinderen de sommen t/m 20 (zowel optellen als aftrekken) en de (deel)tafels t/m 10 geautomatiseerd hebben. Dit is een voorwaarde om met de stof in groep 6 vooruit te kunnen. Wij zijn daar in de groep nog volop mee bezig, maar het zou fijn zijn als u daar thuis ook aandacht aan besteedt.

Huiswerk
Zoals u wellicht weet, krijgen de kinderen in groep 6 bijna iedere week leerhuiswerk mee m.b.t. tot de wereldoriënterende vakken: geschiedenis (Brandaan), natuur & techniek (Naut), aardrijkskunde en topografie (Geobas). We geven het huiswerk altijd een week voor de toets mee, zodat uw kind ruim de tijd heeft om zich voor te bereiden. Zeker in het begin zal enige begeleiding van thuis hard nodig zijn. Wij hopen op uw medewerking.

Jarigen
We hebben al verschillende verjaardagen in de klas gevierd.
Branco, Isa, Sebas, Fenne J en Fenne K nogmaals gefeliciteerd. Komende weken worden Loïc en Thomas D ook een jaartje ouder. Alvast gefeliciteerd.
Wist u dat …
– er op maandag 18 september van 18.00 u. tot 19.30 u. een informatiemarkt is op school? U bent van harte welkom en uw kind zal u wegwijs maken binnen onze groep.
– u altijd welkom bent om na school even binnen te lopen om werk van uw kind te bekijken, even bij te praten of een afspraak te maken voor een evt. gesprek. U kunt ons natuurlijk ook via de mail of de telefoon benaderen.


Groep 6, juni 2017

Sponsorloop woensdag 14 Juni
We haalden  geld op voor het opvangcentrum Casa Amanecer in Nicaragua. Eerst liepen de groepen 7/8, als tweede de groepen 3/4, als derde de groepen 5/6 en als laatste de kleuters. Iedereen had veel rondjes gerend en deed zijn of haar best. En bijna iedereen was heel moe. En na het rennen kreeg je een banaan en drinken, en daarna keek je naar de groep die na je groep kwam rennen en die ging je aanmoedigen. Sommige ouders kwamen kijken. Mensen van Fracarita kwamen kijken. We moesten in de ochtend nog wel rekenen. En na dat iedereen klaar was met rennen, gingen we op het grote grasveld  nog een keer De Okido dansen. En dat was aan het einde van de dag.
Dylan van Dorst en Justin Ho-A-Hing

Sponsorloop 1 Sponsorloop 2
Ook dit jaar hebben we debatteren gekoppeld aan het goede doel. Hierbij stond veiligheid centraal; welke elementen van veiligheid zijn belangrijk voor het welbevinden van kinderen.

Veiligheid

Naar aanleiding van het project Participatie waar we de afgelopen weken mee bezig zijn geweest, hebben we verschillende keren met elkaar gedebatteerd, o.a. over de stelling: “Veiligheid, dat is niet zo vanzelfsprekend”

Veiligheid 1 Veiligheid 2

Ballondebat
Vincent , Jorg , Sophie , Matthijs en Casper waren de sprekers in het ballondebat, de rest was de jury. Vincent had het over dat niet iedereen kan spelen. Jorg had het over goede opvoeders en Matthijs ook ( het zijn twee verschillende teams ). Casper had het over voedsel en Sophie over gezondheid. Het verhaal erachter is: ze zitten in een heteluchtballon, ze zijn aan het dalen door het gewicht. Er moeten mensen overboord of ze gaan tegen de kerk botsen. De eerste ronde moeten ze vertellen waarom ze er in moeten blijven, de tweede ronden moeten ze vertellen waarom de anderen er uit  moeten. De eerste ronde mag de jury twee keer voor wie je wil dat doorgaat, kiezen  en de tweede ronde mag je er 1 kiezen. Dit leer je eigenlijk pas op de middelbare school. Goede dag verder.
Vincent Aarts en Jasper v. Bree
VakantieBieb Klassenchallenge

De bibliotheek heeft de VakantieBieb-app ontwikkeld. Een gratis app vol avontuurlijke, grappige en spannende e-books voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar dat was nog niet alles: de kinderboekenschrijvers Paul van Loon en Mirjam Oldenhave daagden de leerlingen uit om mee te doen aan de VakantieBieb Klassenchallenge. Paul van Loon vroeg hulp aan de leerlingen van groep 3 t/m 5 en Mirjam Oldenhave daagde de kinderen van groep 6 t/m 8 uit. Het was de uitdaging voor de leerlingen om een verhaal van Mirjam Oldenhave over Mees Kees zo creatief mogelijk af te maken. De klas die de origineelste afloop verzint, wint een pakket met 25 boeken uit de VakantieBieb.
Kinderen uit onze groep zijn daar mee aan de slag gegaan en de resultaten zijn voorgelezen in de groep. We hebben samen gekozen voor het verhaal van Sophie de Haas en Maud Vrancken. Dat is ingestuurd en nu maar hopen ….?
Een goede tweede in onze groep was het verhaal van Coen van Deijck en Jasper Jonker.

Lezen 1 Lezen 2

Mees Kees op een mysterieuze vakantie
Mees Kees was met zijn broer, moeder en een paar kinderen uit zijn klas op de camping in Drenthe. Deze camping had een groot zwembad met veel grote glijbanen, een gigantisch voetbalveld, een friettent en een bos. Op een dag, hoorde Mees Kees in het nieuws dat het ergste crimineel van de gevangenis in Drenthe was ontsnapt. Hij was van plan wraak te nemen op de camping waar Mees Kees tijdelijk logeerde. Alle polities in Drenthe zijn opgeroepen om de crimineel op te pakken. En nog geen twintig minuten later was de crimineel gevonden in het bos. Niet heel moeilijk, omdat er alleen maar branden waren. Iedereen was bang! Maar gelukkig had de broer van Mees Kees een oude brandweerwagen. Hij stopte de branden en arresteerde de crimineel! Iedereen is weer blij en de crimineel zit weer lekker opgesloten in de gevangenis.
Coen van Deijck en Jasper Jonker

De zonnecel bouwen
Mevr. Creatore gaf deze les. Zij geeft anders les op de Technische Universiteit in Eindhoven.
Ze legde ons uit wat we moesten doen en we gingen een zonnecel bouwen.
Jasper Gallé: ik vond het een beetje saai maar ook een beetje leuk, maar je kon heel weinig doen en vooral heeft mevr. Creatore het meeste gedaan en je moest vooral veel luisteren .
Anne: ik vond het een leuke proef, maar verder was het niet echt leuk, omdat je bijna heel de tijd stil moest zijn. We mochten bijna niks doen. Jammer.
Jasper Gallé en Anne Cadel

Zonnecel 2 Zonnecel 1
Zonnecellen bouwen
Les door Adriana Creatore
De dag daarvoor moesten wij een filmpje kijken van “monsters en co”  en ook een filmpje van “het regent gehaktballen 1 of 2” en de volgende dag was het eindelijk zover: we gingen de zonnecellen bouwen !!!!!!
Eerst keken wij naar een PowerPoint presentatie en toen gingen we aan de slag. Eerst moesten de platte glaasjes in een soort thee. Daarna moesten we 10 minuten wachten en toen gingen de glaasjes weer terug. Daarna moesten we het andere glaasje met een koolstof laagje bekleuren en het glaasje met jodium aan het andere glaasje plakken . En toen ging  Adriana Creatore met een paar draadjes de glaasjes aan elkaar verbinden. en toen legde ze de zonnecellen onder een lamp en toen moesten we een muziekje laten spelen, maar dat werkte niet. Maar we hadden wel het bewijs dat er elektriciteit uit kwam en toen deden we het vliegtuigje laten vliegen, maar dat was een andere zonnecel.

Jasper Jonker en Timo Peeters

Presentatie tanken in de lucht
door Arnold; boom operator
Maandag 3 juli kwam iedereen om 8.30 de groep binnen en dacht: Wat gaan we nu doen? Daar stond de vader van Krijn in zijn luchtmacht-kleding. Wij hebben de vader van Krijn eerst verwelkomd. Hij had een boomer bij zich en legde uit wat een boom operator is en liet een paar dia’s zien. Op een van die dia’s zie je waar ze vliegtuigen bijtanken. Dat is ten noorden van de Waddeneilanden. Ondertussen mochten kinderen vragen stellen. Toen hij klaar was met de dia’s en met de uitleg over het bijtanken met de kdc-10, liet de vader van Krijn filmpjes zien van hoe dat tanken er uit zag, erg interessant. Na de filmpjes kregen wij ook allemaal cadeautjes: een bouwplaat om een vliegtuig te bouwen. Een sticker, een mooie pen en een sleutelhanger. Ook trakteerde Krijn voor zijn verjaardag, het was een tompoes met een plaatje erop van een kdc-10 die een straaljager aan het bijtanken was.
Vader van Krijn, hartelijk dank voor deze mooie presentatie.

Een aantal kinderen samen heeft dit stukje na de presentatie geschreven namens alle kinderen van groep 6.
Vliegen 1 Vliegen 2 Vliegen 3 Vliegen 4
Wij wensen iedereen alvast een hele fijne, zonnige vakantie toe !

Vakantie


Nieuws uit groep 6

15-05-17 Wij kregen een gastles over Nicaragua.
We gaan lopen voor kinderen uit Nicaragua.  In Nicaragua  is er een opvanghuis: Casa Amanecer. Daar krijgen kinderen geen les in aparte ruimtes maar in één ruimte is iemand bijvoorbeeld ook tv aan het kijken dat is lastig om je te concentreren  maar ze leren ook soms buiten en als het dan gaat regenen? Dan worden alle spullen nat,  je boeken bijvoorbeeld. We gaan lopen voor kinderen in Casa Amenecer  voor leren maar ook voor sporten sommige kinderen kunnen niet sporten daar gaan we voor lopen.
We gaan rondjes rennen om het fort dat is best zwaar vooral als het warm is. Wij gaan lopen op 14 juni.
Rikke
15-05-17, wij kregen een gastles over Nicaragua.
Het is een land 9.000 kilometer van ons vandaan en het heet Nicaragua. In Nicaragua is een opvanghuis waar kinderen die op straat leefden terecht kunnen komen, Dat huis heet Casa Amanecer. Er leven zo’n 20 kinderen in dat huis. Drie daarvan zijn Bairon, luis, Jonny. Wij gaan ze sponsoren zodat ze dingen om mee te spelen kunnen kopen. Zoals een honkbalknuppel en honkbalballen. En we gaan lopen voor een heel klaslokaal!! Want dat hebben ze wel nodig. Ze hebben soms buiten en soms binnen les. En ze krijgen ook les buiten als het regent. (als het op de planning staat.) En in de kamer waar binnen les wordt gegeven kijken kinderen ook tv. (het verbaasde mij dat ze die hadden.) dat kan invloed hebben op de kinderen die les krijgen want, dan kijken sommige kinderen misschien ook tv.
Jorg
15-05-17, wij kregen een gastles.
We doen de sponsorloop voor kinderen in Nicaragua. Daar is een opvanghuis dat heet Casa Amanecer. We geven geld en willen dat kinderen daar aparte lesruimtes krijgen en dat ze het daar goed hebben. Want soms moeten kinderen daar buiten leren.
Stel nou als het regent dan zouwen alle leerspullen nat worden. We geven niet alleen geld voor het leren maar ook voor sporten want ze kunnen nog niet zoveel sporten daar. Daarvoor gaan we rondjes lopen om het fort. De groepen 1/tm 4 lopen halve rondes en de groepen 5 /tm 8 hele rondes.
Matthijs
15-05-17, wij kregen een gastles over Nicaragua.
Nicaragua is een land. in dat land staat een huis Casa  Amanecer, daar worden straatkinderen  opgevangen die kunnen daar leren ,spelen ,slapen en eten. Zij doen alles in een ruimte.
Wij  lopen dit jaar de sponsorloop  om geld op te halen  voor een apart klaslokaal te maken en om speelgoed te kopen zoals  honkbalknuppels en ballen. Daar maken wij de kinderen blij mee.
Lieke

De eerste les van het thema debatteren.
Kinderen hebben foto’s meegenomen van zichzelf in relatie tot veiligheid. Aan de hand van deze foto heeft ieder kind zijn/haar eigen verhaal verteld. Nadien hebben we de foto’s gerubriceerd onder de verschillende aspecten van veiligheid: voedsel, gezondheid, onderwijs, wonen, spel/hobby en opvoeders.  In de komende tijd gaan we debatteren over de stelling: ‘Veiligheid is voor iedereen vanzelfsprekend ’. In de week van 26 t/m 30 juni kunt u al ons werk bekijken in de hal van de school.

Zoals u van ons gewend bent ziet u hier de inhoud/leerlijn van taal en spelling. Over een paar weken starten wij met thema 8 in de groep.

Dit ga je leren 2 Dit ga je leren 1


 

Groep 6, april 2017

Workshop BieppStore in de bibliotheek
Op 23 maart zijn we met de hele groep op de fiets naar de bibliotheek geweest. Daar hadden we een workshop, die heette BieppStore. Van tevoren hadden we in de klas al een keer een les gehad om deze workshop voor te bereiden. In de bibliotheek hebben we in tweetallen allerlei opdrachten gemaakt met een tablet. Je moest allerlei dingen uitzoeken in de bibliotheek. Als je de opdracht goed had gedaan, kon je met een code een app downloaden. Het was heel leuk en we hebben best veel apps kunnen downloaden. Terug op school kregen we een officieel papier waarop stond hoeveel apps we gehaald hadden.

Biepp Store

Bezoek Van Abbemuseum in Eindhoven

Het van Abbemuseum was leuk. Je mocht vreemde geurtjes ruiken en soms waren ze niet zo lekker. Zo als tabak van een sigaret. We hadden een leuke begeleider. En we hadden mooie schilderijen gezien van beroemde kunstenaars zoals: Mondriaan en Michel Angelo en Henry van Abbe. En we hadden een auto die ondersteboven hing gezien en dat was een hangmat  geworden. De lift had een speciaal geluidje van onder naar boven hoger en van boven naar beneden lager. En er was een kunstwerk van ha hi ha hi. Je moest een zelfverzonnen auto tekenen en dat kan van alles zijn.
Coen & Jasper J

Van Abbe
We gingen met groep 8 en groep 6 (ons) naar het van Abbemuseum. We gingen met de bus en dat was met erg veel herrie. Maar dat was wel herkenbaar. In het van Abbemuseum was het integendeel superstil. We gingen naar een kleed en daar gingen we kijken wie er al was geweest  en wat die zichzelf  er nog van herinnerde. Dat waren er verschillende. Toen werden we verdeeld in groep 8 en groep 6. Eerst gingen we naar een muur met schilderijen. De mevrouw die ons rondleidde die zei: ’ vroeger moesten we altijd dat schilderij voor openingstijd eraf halen want, kinderen mochten geen blote vrouwen zien. (ze had het over een schilderij waarop een blote vrouw stond.) en toen kwamen we bij het eerste ruik-doosje. Bah, dat stonk! En we moesten 1 meter afstand houden van de schilderijen. Uiteindelijk kwamen we bij een lift en dat was een van de 2 kunstwerken die je aan mocht raken. Toen je omhoog ging hoorde je eerst een laag geluid en dat werd steeds hoger. He tweede kunstwerk dat je aan mocht raken was een auto op de kop. We kregen een tegoedbon en daarachter was een wit vak, daar moest je tekenen wat jij van een auto kon maken. Ik had er een duikboot van gemaakt.
Jorg van de Meerakker

Technieklessen met Lego

De juf had alle groepjes gemaakt  en we moesten samen een auto maken van lego en de juf legde nog allemaal dingen uit. De groepjes bestonden uit 4: 2 kinderen moesten boekje a doen en  de anderen moesten boekje b maken en  de auto bestond uit 2 delen. Als die twee delen aan elkaar gemaakt werden dan was dat onze auto. Dat was de allereerste les. De 2de les was dat we nog een paar dingen er aan moesten doen. De batterijen waren er al in de 1ste les uitgehaald, dus moesten 2 kinderen de batterijen er weer in doen bij ieder groepje en ook die kinderen gingen een glijbaan halen voor de auto omhoog te krijgen en het werkte. We hadden ook de tijd bij gehouden en bij ieder groepje was het 5 seconden, behalve bij een groepje daar was het 4 seconden. Ieder groepje had een iets andere auto, bijvoorbeeld ze hadden grote banden en de andere groepen hadden bijvoorbeeld kleine banden.
Denise Tuintjer

Techniek 1 Techniek 2
We waren in 5 groepen verdeeld en we kregen een doos op tafel waar al die legomaterialen in zaten en we kregen een A boekje en een B boekje. 2 van de 4 moesten boekje A en de andere 2 moesten boekje B maken. We moesten een auto maken. Het was moeilijk maar ook makkelijk. We waren klaar en we gingen naar ons blaadje want je kreeg ook een blaadje en we gingen naar het blaadje kijken. We gingen de volgende keer verder. We waren een week verder en we gingen een tandwiel of zo maken. Het was moeilijk en we waren klaar en we gingen in de kring zitten. We moesten weer op ons blaadje kijken en er stond op dat we gingen kijken welke auto het snelst ging. Een groepje kreeg grote wielen, het andere groepje kreeg dunne wielen en het andere groepje kreeg kleine wielen. We gingen kijken welke het snelste was. Jasper v. B. kreeg de stopwatch en de grote wielen mocht beginnen het was 4 seconden. Dat is heel snel, de kleinere had 3 seconden dat is ook heel snel en de dunne waren 5 seconden. Toen moesten we het tandwiel op de auto zetten. Dat was grappig ,want we gingen lekker leesboeken er op zetten en hij kon er 3 schuiven. Het was afgelopen en de lego les was leuk !!
Lisa Doornkamp

Tentoonstelling kunstproject van stagiair Luuk van den Boomen

De afgelopen maanden hebben we telkens op vrijdag tijdens tehatex aan verschillende opdrachten gewerkt die te maken hadden met kunstenaars of kunststromingen, bijvoorbeeld Michelangelo, Mondriaan, Dali en popart.
Op donderdag 20 april hebben we al onze kunstwerken tentoongesteld in de hal, zodat de ouders van groep 6 en ook andere belangstellenden konden zien, wat we allemaal gemaakt hebben.

Kunst 1 Kunst 2 Kunst 3  Kunst 5

Kunst 4

Na de meivakantie starten we met taal en spelling met thema 7

Thema Taal Thema Spelling

 


Door Sophie de Haas

Ik leer de komende tijd wat onderzoekend leren is. Daarover wil ik jullie steeds iets vertellen. Een keer in de week praat ik daarover met de juf. We werken met een stappenplan. De stappen van een stappenplan helpen mij bij het onderzoekend leren.

Sophie

We hebben het thema sport en energie gekozen. Ik heb een woordweb gemaakt over wat ik al weet over sport en energie en vragen gemaakt. We hebben nu 4 vragen en 4 weetjes. Vragen: Wat voor sportdrankjes gebruiken kinderen uit groep 6  tijdens het sporten? Waarom zweet je als je sport? Zouden dunne mensen altijd sneller zijn dan dikke mensen? Maakt het uit wat je eet voor het sporten?
Later hebben we de 4 de vragen door een vragenmachientje  gehaald en maar 1 vraag kwam door het vragenmachientje.  Het vragenmachientje kijkt of de onderzoeksvraag geschikt is.
Van de 4 vragen is er één vraag, als goede onderzoeksvraag door het machientje gekomen. Die vraag ga ik onderzoeken. ‘Wat voor sportdrankjes gebruiken kinderen uit groep 6 tijdens het sporten?’
We zijn nu bij stap 2: verkennen. Ik bereid nu voor wat ik nodig heb om dat onderzoek uit te voeren.  De volgende keer vertel ik jullie meer over hoe het is gegaan gaan bij stap 3.
Groeten van Sophie uit groep 6

 

 

 


Taalles gr. 6 1Taalles gr. 6 2

 


Beste ouders,
Als afsluiting van het thema identiteit hebben we groepsrollen vergeleken met dieren. Kinderen hebben tijdens de kunstworkshop, gegeven door Antoinette Donkers, vier weken achter elkaar, in één handarbeidles per week, met klei gewerkt. Zij hebben dieren gemaakt en bedacht welke eigenschappen deze dieren hebben en wat de overeenkomsten zijn met hun eigen eigenschappen en of karakter. Hieronder ziet u wat resultaten van deze lessen van enkele kinderen. Voor iedere ouder is het kleiwerk van het eigen kind te bewonderen tijdens het moment dat u naar het rapportgesprek komt.

Taal 3 Taal 4

Taal 5 Taal 6

Taal 7 Taal 8

Taal 1 Taal 2


 

Groep 6 februari 2017

Ook de afgelopen maand zijn we weer druk bezig geweest met allerlei activiteiten in onze groep.

 

2017_22_groep6_1

Identiteit

In het kader van burgerschap stond het thema Identiteit centraal gedurende deze periode: Wie ben ik en wie wil ik zijn ? We willen dat kinderen kunnen verwoorden waarom zij een bepaalde rol inzetten bij iets wat zij willen bereiken. Volwassenen/kinderen kunnen soms een rol aannemen die averechts werkt. Wanneer kinderen zich hiervan bewust zijn, weten ze dat het handiger is dat zij in hun rolneming in diverse situaties mogelijk een andere rol kunnen hanteren.

We hebben diverse activiteiten rondom dit thema uitgevoerd:

  • Kennismaking met groepsrollen en herkennen bij jezelf. Wat zijn je kwaliteiten en je valkuilen ?
  • Ontdekken dat rollen per situatie kunnen verschillen, bijvoorbeeld tijdens samenwerken op school, thuis aan tafel of buiten spelen.
  • Groepsrollen vergelijken met dieren: welk dier past het best bij mij ?
  • Rollen in relatie tot confrontatie en ontmoeting: hoe komt het dat het botst en wat kan ik doen om elkaar beter te begrijpen ?

2017_22_groep6_2        2017_22_groep6_3

Samenwerken en onderzoekend leren

Wij werken bijna iedere dag een moment in samenwerkingsgroepjes: 4 kinderen vormen samen een groepje en maken samen een opdracht. De taken binnen het groepje zijn verdeeld: Er is een tijdbewaker, een stembewaker, een taakbewaker en een materiaalbewaker. De rollen wisselen telkens en regelmatig worden ook nieuwe groepjes gevormd.

We hebben een thema van aardrijkskunde over “De bodem van Nederland” op een andere manier aangepakt. De groep was verdeeld in tweetallen en ieder tweetal kreeg een leervraag: Een onderdeel uit dit thema moesten zij uitzoeken, op papier zetten en presenteren aan de rest van de groep.

2017_22_groep6_4      2017_22_groep6_5

Verslag presentatie over het oude Egypte

Eerst ging ik heeeeeeel veel informatie verzamelen. Pas na ik weet niet hoelang, begon Sophie aan mijn presentatie ( en ging ik verder aan die van haar, want Sophie is beter in een presentatie beginnen.) Daarna maakte ik hem af met animaties en zo. Maar voor dat alles, was ik met mijn god bezig geweest: van papier maché een hoofd maken met behulp van lijm en kranten en een ballon. Daarna ook nog eens verven en daarna van een oude schoenendoos een lichaam maken en van grote wc-rollen benen en armen. En nadat ik de presentatie had gemaakt moest ik nog een piramide bouwen van zand en papier (geen echte natuurlijk, dat kon veel meer als een jaar duren). Eerst maakte mama een voorbeeld en daarna maakte ik dat voorbeeld na (ik heb nooit zo’n goede ideeën) en ook zand van het schoolplein halen, lijm over de piramide, zand erop en klaar is Jorg.

Jorg van de Meerakker

2017_22_groep6_6        2017_22_groep6_7

Kunstproject stagiair Luuk van den Boomen

Meester Luuk vertelt zelf wat hij de komende tijd met de groep gaat doen:

Ik sta alweer een tijdje in groep 6. Dit is ook de klas waar ik als onderwijsassistent zal afstuderen. Van mijn opleiding heb ik de opdracht gekregen om een eindproject op te zetten waarmee je iets toevoegt aan het huidige onderwijs. Ik ga het beeldend onderwijs onder de loep nemen, er is namelijk veel meer uit het beeldend onderwijs te halen. Dit ga ik doen door verschillende beeldende activiteiten met de kinderen uit te gaan voeren. Er zit bijvoorbeeld een les in over Mondriaan en popart bij. Hiervoor worden voornamelijk de lessen tehatex gebruikt. Maar we brengen ook een bezoek aan een museum en als afsluiting zal er een tentoonstelling gehouden worden waar de kinderen hun gemaakte werk laten zien en presenteren. Ik heb er ontzettend veel zin in! Luuk

2017_22_groep6_8     2017_22_groep6_9    2017_22_groep6_10

We wensen iedereen een fijne voorjaarsvakantie !


Januari-nieuws uit groep 6

Beste ouders,
Thema 4 van taal en spelling in groep 6, ronden we af midden februari. Hieronder kunt u al vast lezen waarmee we nadien aan de slag gaan tijdens de taal – en spellinglessen.

Thema 5-1

Thema 5-2

Verslag stroomkring maken door Timo

Ik ga het verslag maken over de stroomkring. Eerst om 11 uur gingen wij een filmpje kijken. Dat ging over elektriciteit. En ze vergelijken een mannetje met min dus negatief. En een vrouwtje met plus dus positief. Het ging over volt ampère. En over de stroomkring . De volgende dag gingen wij aan de grootte stroom kring.  Piet had eerst de draad goed gemaakt. Dus wij gingen de draad meteen goed doen. Eerst moest je een prikker in de piepschuimplaat  prikken. Daarna moest je het zwakstroomdraad er in een rondje om heen draaien. Dit moest je herhalen. Daarna moest je het lampje in het piepschuim vastzetten. Door het koperdraadje tegen de batterij te houden kon je kijken of het lampje ging branden. ja hij deed het behalve bij Rikke en Denise. Dat heeft de juf nog uiteindelijk gedaan.
*
Verslag de stroomkring, geschreven door Sophie.
Eerst had piet ( man van juf rietje ) al gezorgd dat er een batterij met een draad was. Toen op dinsdag kregen wij een groot stuk piepschuim en een envelop.  In de envelop zat: een batterij met een draad en 10 satéprikkers. Je moest de batterij onderaan het piepschuimblok leggen.  Daarna moest je 6 satéprikkers om de batterij prikken. En daarna moest je een soort rondje maken met het draad. Ergens aan het einde van de draad is een lampje als je het einde van de draad in een deel van de batterij stopt dan gaat het licht branden.
*
Verslag stroomkring, geschreven door Vincent.
We hebben een stroomkring gemaakt , en hoe er zat een draadje vast aan de batterij we deden de batterij vastmaken met satéprikkers en daarna de kabbel ook me satéprikkers . Aan de kabbel zit een lampje we deden het draadje aan de andere kan van de batterij en  het licht ging aan he was super . we hebben ook een kruiswoordpuzzel gemaakt het was echt leuk , hopelijk doen we ooit zo iets leuks weer .
*
Verslag over een stroomkring maken, geschreven door Sem.
Eerst gingen we een  filmpje kijken over een stroomkring . Toen kregen we uitleg over hoe we het zelf konden gaan maakten van de juf en gingen we aan de slag. We kregen een piepschuim plaat en een envelop met de spullen die we nodig hadden : een batterij, saté prikkers, zwakstroomdraad  en een lampje.  We  moesten de spullen er heel voorzichtig uithalen  en met  saté stokjes een kring maken van het zwakstroom draad .Toen deed het lampje het!
*
Groepsgesprek over: stoer doen in combinatie met het uiten van emoties.  Kinderen kwamen met deze woorden.

Stoer doen


 Schoolschaatsen december 2016

20161221_102252 20161221_102734 20161221_102915  20161221_10505820161221_103614

 

Groep 6 december 2016

De maand december is bij uitstek de periode om in de groep allerlei sfeervolle en gezellige activiteiten uit te voeren. Enkele kinderen vertellen wat wij in deze periode zoal gedaan hebben.

groep-6-1

Surprise in de klas op 5 december.
De surprise mocht je om 8.15 in de klas zetten. We waren allemaal op tijd. Om de beurt mochten we een pakje openen op het digibord. De naam die op het bord stond, die mocht zijn eigen surprise pakken. Het waren hele mooie surprises. Om 10.00 kwam juf Hannie met haar kleinkind Jasper. Ik was net bezig met mijn surprise toen juf Hannie en haar kleinkind Jasper kwamen,  dat was  leuk. De juffen kregen ook een surprise. Juf Rietje en juf Hannie kregen kaarsen en dat was leuk.
Toen kregen we een traktatie omdat we spelling goed hadden gemaakt, allemaal o fouten. Dit had juf Rietje ons beloofd. We kregen banketstaaf of gevulde speculaas en dat was lekker. We kregen ook chocomel.
In de middag keken we de film Bennie Stout. En we gingen daarna naar Sinterklaas en de Pieten om ze welkom te heten. En 6 december keken we de film af.
Coen van Deijck

groep-6-2

Surprise in groep 6
De surprise mocht je om 8.15 in de klas zetten. We wachten tot iedereen in de klas is.
Op het bord staan cadeaus als je op een cadeau klikt komt er een naam op het bord. Die mocht dan kijken welke surprise van jou is. Je pakt het cadeau op en gaat het gedicht voorlezen.
Dan pak je het cadeau uit en klik je op een cadeau van de gene die op het bord staat doet het zelfde.
Juf Hannie kwam tijdens de surprise met haar kleinkind Jasper. Jasper was echt super lief en schattig!
We kregen onder tussen even pauze met wat lekkers met warme chocomel en wie koude wilden kreeg koude chocomel. Je mocht kiezen met of zonder slagroom.
Toen mochten we buiten spelen en daarna gingen we verder.
Iedereen was super blij met zijn of haar cadeau.
Op het eind vertelden we voor wie je de surprise had gemaakt.
Toen we klaar waren gingen we dansen en een film kijken ( Bennie stout). Het was echt super gezellig!!
Maud Vrancken

groep-6-3

Kerstmis in groep 6
Groep 6 vond kerst heel leuk, we hebben al een activiteit klaar. Die activiteit was een kerstbomenbos maken.  Je moest de bomen op een wit blad achter elkaar tekenen. Dan moest je er een patroontje in  doen. Je mocht het inkleuren met verf, wasco, kleurpotlood of stift. Dan moest je de bomen uitknippen. Op een groen blad plakte je allemaal muzieknootjes en daarop de bomen. Dat lichtgroene vel plakte je weer op een groter donkergroen vel.
We gaan nog meer activiteiten doen, zoals de kerstworkshops. Daar heb ik gekozen voor de houten kerstboom. In de klas gaan we nog een placemat maken voor een ander en een glazen potje versieren.  Misschien wil ik thuis nog wel iets maken voor het kerstdiner.
Ik hoop dat het een leuke kerst wordt.
Casper Verwer

groep-6-4 groep-6-5
Kerstmis in groep 6.
We (groep 6)  doen al veel met kerstmis. We hebben 3 bomen  achter elkaar gemaakt.
Het was super leuk om te maken  we werkten in groepjes :met verf, stift, potlood en vetkrijt.
Je moest een patroon maken, inkleuren, uitknippen, opplakken. Dan pak je muziekblad, scheur je het in stukjes en ook opplakken.
We hebben al  voorbereid voor een kerstworkshop. Ik maak hangertjes met een lichtneus . Dat doe ik in een andere klas (groep 7).
We zijn bezig met een placemat  kleuren. Die is niet voor je zelf maar voor iemand anders  van de school.
Jasper  Gallé

Hieronder  de leerlijn van thema 4 van taal en spelling  in groep 6, waar we na de kerstvakantie mee starten.

groep-6-9

groep-6-8

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groep 6, november 2016

Wat willen we in deze periode bereiken met mondelinge communicatie in groep 6, op school en daarbuiten in de maatschappij?

communicatie-gr-6

We willen in de groep effectief, sociaal en positief met elkaar praten. Het gesprek is altijd opbouwend en probleemoplossend! We willen leren actieve deelnemers te zijn en initiatief te nemen tijdens gesprekken. We oefenen om onze gedachten te verwoorden en leren denkvragen te stellen aan medeleerlingen. We hebben afwisselend de rol van luisteraar en/of spreker.

sterren-gr-6

Wij zijn nu al een paar maanden, samen, een hardwerkende groep. Ondertussen weten we elkaars positieve eigenschappen en kwaliteiten. Deze benoemen we naar elkaar. Een aantal weken lang is er dagelijks een kind uit de klas; de ‘ster’ van de dag. Op die dag ontvangt het kind van de dag complimenten van klasgenoten, de juf en het kind zelf.


 

Dit is de leerlijn taalverwerving groep 6, van thema 3 voor de komende weken. Zodat u weet wat wij gaan leren.

leerlijn-gr-6

Dit is de leerlijn spelling groep 6, van thema 3 voor de komende weken. Zodat u weet wat wij gaan leren.

leerlijn-spelling-gr-6


De zeilwagen.
Geschreven door: Anne groep 6
Uitleg.
We luisterden naar de juf:
Jullie gaan een zeilwagen maken van karton: zei de juf
Het karton moesten we voorzichtig vouwen anders zou
het karton breken en de juf had geen nieuw karton.
Aan de slag.
We gingen te werk en we waren snel klaar.
Zo makkelijk was het ook wel.
Iedereen was na een tijdje klaar en de juf zei een ding:
Volgende week gaan we hem testen.
De volgende week.
We gaan de zeilwagen testen.
Een paar kinderen gingen mee naar de hal
En gingen de zeilwagen testen.
Bij de meeste lukte het helaas niet.
We gingen terug naar de klas
En zeiden dat die het niet deed.
Dat vonden we jammer.
De uitslag.
We hebben nagedacht en blijkbaar
Waren de wielen niet sterk genoeg.
De volgende groep 6 zou sterkere wielen krijgen (en rondere)
****
Verslag sinterklaasstoelen maken
Op dinsdag  begonnen we met het uit knippen van de stoelen
daarna prikte we twee driehoeken uit en zetten we de stoelen in elkaar. op vrijdag in het handenarbeidlokaal versierden we de stoelen. Je mocht ze ook verven.
Jasper van Bree
Verslag stoel van sinterklaas
Dinsdag 15 november zijn we begonnen met knippen en vouwen. Vrijdag  18 november hebben we de stoel versierd. Toen we aan het versieren waren konden we kiezen tussen verven of met stiften en papier en glitters. Dinsdag 22  hebben we verder versierd .
Matthijs van Doorn
****
De zeilwagen
Geschreven door : Denise Tuintjer
Uitleg:
We hebben de zeilwagen helemaal zelf gemaakt. Eerst moesten we de wielen uit knippen en toen moesten we het deel maken waar de wielen aan vast gemaakt konden worden. Met karton maakten we een opzetstukje. Dat moesten we voorzichtig vouwen. Daarna gingen we de wielen vast maken met een saté-prikker. In de wielen zaten al gaatjes en daardoor konden we de wielen goed maken. Maar er is wel iets dat we hebben  geleerd. Dat we de wielen groter moeten maken en precies op de lijnen uit  moeten knippen, anders rijdt de auto moeilijker. De auto rolt dan alleen maar met blazen vooruit en niet met een ‘windwaaier’. Maar bij sommige kinderen werkten dat zelfs ook niet.
****

 


Groep 6, oktober 2016

voor-altijd-jong

Kinderboekenweek 2016

Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar was: “Oma’s en opa’s, voor altijd jong”. Er waren verschillende activiteiten rondom dit thema, o.a. een schrijfwedstrijd.

De kinderen konden kiezen uit verschillende titels.

Wat hebben ze hard gewerkt aan de leuke, spannende of grappige verhalen. De juffen hebben 5 verhalen gekozen en daaruit hebben de kinderen het verhaal gekozen dat ze het allerbeste vonden. De winnaar kreeg een gouden leesbril.

In onze groep is Maud Vrancken als beste uit de bus gekomen.

foto-maud

“Het geheim bij opa op zolder”

Welkom in het leven van Bas.

Opa (Piet), oma (Anna), papa (Klaas), mama (Roos), jongetje (Bas).

Bas zit met papa en mama aan tafel. Hij zegt: “Pap, mam, mag ik weer een keer bij opa en oma logeren ?” Mama zegt: “Ach schat, dat kan toch niet zomaar.” “Maar mam…”. “Klaas, zeg jij ook eens iets”, zegt moeder. “Oké”, zegt Klaas, “wanneer vertrekken we ?” “Yes, yes, yes !” “Klaas !” roept mama. Mama zegt: “Oké, maar de volgende keer kom je er niet zomaar vanaf. Kom, we gaan kijken wanneer het kan.” “Dank je wel, dank je wel, dank je wel !”

Even later gaan ze naar opa en oma. Ding, dong, ding, dong. “Hallo jongen, hoe gaat het ? “ zegt oma, “lang niet gezien, zoon van me.” “En hallo Roos, hoe is het ?” Bas geeft oma een kus en vraagt waar opa eigenlijk is. “Oh, die is boven wat dingen aan het doen.” “Oké, ik ga naar hem toe”, zegt Bas. Terwijl oma en zijn ouders koffie drinken en wat kletsen, gaat Bas naar opa. Hij loopt de trap op en gaat naar de deur van opa’s werkkamer. Klop, klop. Het is een tijd stil. Bas gaat terug naar oma en zijn ouders. Ze zijn druk aan het praten, er valt geen woord tussen te krijgen !

Bas gaat terug naar boven. Hij snapt dat er iets vreemds aan de hand is, want opa is altijd op zijn werkkamer. Hij heeft alle kamers gehad, maar een deur niet. Waar hij nog nooit gekomen is, want het is verboden ! Heel langzaam opent hij de deur. De deur kraakt ! Langzaam loopt hij de trap op. Hij is boven aan de trap en staat voor een dichte deur. Hij legt voorzichtig zijn hand op de klink en opent de deur. Wat ziet hij nou ? Het is zijn opa ! Opa kijkt verbaasd op en sist: “Wat doe jij hier ?” “Oké Bas, dit mag je nooit vertellen. Ik vind dingen uit. Ik vind drankjes uit. Ik ben bezig met een drankje waardoor je een week niet moe wordt.” “Mag ik het proberen ?” vraagt Bas. “Jongen, dat is te gevaarlijk !” “Mag ik mee helpen ?” “Tuurlijk”, zegt opa.

Een paar uur later was hij klaar. “Opa, wij worden samen beroemd”, zegt Bas.

En ja hoor, een paar jaar later, stonden ze dagelijks in de krant. Oma, papa en mama waren super super trots !

Maud Vrancken

 

“Je bent zo jong als je je voelt”

Hoi, ik ben Iris, mijn oma is 80, maar ze heeft rare gedachten.

Ding, dong. “Ik kom al…, hoi oma”, zegt Iris. “Weet je wat ik ga doen?” zegt oma. “Ik ga bungee jumpen !” “Oma, dat kan je niet doen !” roept Iris. “Waarom niet ?” vraagt oma. “Omdat dat gevaarlijk is !” “Maar ik voel me zo jong, ik ga het gewoon doen, klaar, punt uit !” “Dan ga ik mee”, zegt Iris. “Kom, we gaan meteen”, zegt oma.

Een paar minuten later. “We zijn er. Kom, we gaan naar binnen.”

“We zijn op de plek”, roept oma, “springen maar !” “Oké, daar gaan we ! Wooee ! Dit is leuk !” “Vergeet niet je omhoog te hijsen als je niet meer op en neer gaat”, zegt oma.

Een uur of twee zijn we bezig. “Dit begint saai te worden”, zegt oma. “Oké, dan stoppen we”. “Meneer, we willen stoppen…..”

Jee, dit was de leukste dag van mijn leven. Jammer, dat de dag nu al voorbij is.

“Oma, ik ga naar huis en ik ga in de douche en naar bed. Dag oma, tot morgen.”

Lieke Rovers

 

“Het geheim bij opa op zolder”

Het was 11 uur in de avond. Ik kon niet slapen. Ik zag licht op zolder. Ik ging naar boven. Er stond een kist, die gaf licht. Ik keek in de kist, er lag een glazen bol in, die licht gaf. De bol was aan het praten tegen mij. Hij zei: “Ga terug naar je kamer, anders gebeurt er iets met je en dat is niet zo fijn.” Lars ging terug, maar de bol zei nog iets: “Zeg het tegen niemand !” “Oké”, zei Lars angstig.

De dag erna zat Lars samen met opa aan tafel. Opa vraagt aan Lars: “Wat is er jongen ?” “Niks, opa”, zei Lars snel, “mag ik nog een boterham ?” “Goed jongen, maar moet jij nog niet naar school ?”

De volgende avond ging hij weer naar boven. Deze keer werd hij misselijk. Het kwam door de bol dacht hij en dat klopte. Hij hoorde weer de stem van de bol en opeens viel de deur dicht. Lars schrok zich rot, het was de bol. “Lars, je hebt 10 seconden om de kamer te verlaten.” Maar Lars kon niet meer lopen. Wat is dit nou ? De 10 seconden waren voorbij. Lars voelde zich gewurgd worden, maar hij kon nog net door het raam naar buiten. Maar de bol volgde hem. Lars pakte een stang en mepte de bol kapot ! En… weg was de bol.

Dit was het verhaal over de glazen bol.

Sem Smits

 

“Help ! Mijn oma is een heks”

Oma en Carolien gingen vandaag voor de 100ste keer shoppen. Ze gingen heel wat winkels in en uit. Totdat oma een winkel in ging, een vreemde winkel, een… een heksenwinkel, aahhh ! Het was zo vreemd, want er hingen allemaal heksenjurken, zoals jurken met spinnen, heksenketels en nog veel meer. Het was daar zo griezelig.

Maar ze kocht geen jurk, nee, ze kocht een ketting, een doodskopketting. En ze zei erbij: “Oh, oh, ik heb zo lang op dit moment gewacht, hahahaha !” Ze dacht dat ik dat niet gehoord had en ze zei tegen mij dat dat van haar overgrootmoeder was. Ik schrok ervan, waarom liegt oma tegen mij ?

Ik zou ook logeren bij oma, dus die avond zaten we te eten. Nou, eigenlijk zat ik te eten. Oma zat te koken voor zichzelf. Oma was klaar en ik moest naar bed. Alleen ik sliep niet, ik was beneden. Oma had niet alles opgegeten, dus keek ik in de pan…. Hap ! een spin kwam uit de pan en probeerde me te bijten. Ik botste tegen de muur en zag een hele kleine deur. Er zat een slot op, ik begon meteen te zoeken naar de sleutel. Alleen kon ik hem niet vinden. Ik was zo boos, ik wou zo graag in die kamer, ik begon te stampvoeten. Ik sloeg met mijn handen tegen een griezelig schilderij en toen viel er opeens een sleutel uit. Ik probeerde hem op de deur en… en… hij… hij paste !

Ik ging natuurlijk meteen de kamer in. Ik schrok, het was een Middeleeuwenkamer. Toen hoorde ik opeens voetstappen, het was oma. Ze vertelde een heel verhaal over dat ze geboren was in de middeleeuwen. Ik vroeg toen waarom die doodskopketting en anders eten dan ik ? Oma zei dat ze dingen van de middeleeuwen nog steeds eet en drinkt.

Toen mocht ik terug naar huis. Voortaan ging ik vaak bij oma op bezoek en vertelde ze veel verhalen over de middeleeuwen.

Sophie de Haas

 

“Het geheim bij opa op zolder”

Het geheime kamertje.

Jeroen is bij opa op zolder. Hij zit wat in dozen te kijken, maar toen stapte hij op een knop. En meteen daarna schoof er een doos opzij en daar achter zat een heel klein deurtje. Jeroen liep naar het deurtje en toen hij een halve meter van de deur af stond, ging het deurtje vanzelf open !

Jeroen kroop naar binnen en toen hij opstond, zag hij een enorme kluis. Maar de kluis zat op slot en hij had ook de code niet. Toen zag hij een enorme kist. Op die kist zat geen slot. Hij maakte de kist open en toen zag hij… een heel klein briefje ! Daar stond de code van de kluis op. Dus hij maakte de kluis open, maar…..er zat niks in !

Dus Jeroen ging naar beneden en toen ging hij met opa en oma een spelletje doen.

Jasper van Bree

 

Project groepsvorming

De afgelopen weken hebben we in de groep nog volop gewerkt aan het project groepsvorming, o.a. gastlessen taekwondo, gastlessen theater en samenwerkingsopdrachten zoals in een groepje een fantasiedier tekenen. Maar ook leer- en leefregels maken voor onze groep, zodat we een fijne groep kunnen zijn, waarin iedereen zich veilig voelt en iedereen kan zijn wie hij of zij is.

Enkele kinderen hebben een verslagje gemaakt van de theaterlessen:

theater_10

 

We hadden weer theaterlessen.

Er waren leuke spelletjes te doen en meester Mario was er ook, hij legde iets uit. Hij ging op een stoel zitten en er stond een stoel voor Mario en Justin ging voor Mario zitten. En toen deed hij zijn arme van die onder Justin en meester  Mario  ging een ruzie  oplossen. een kinderen show oplossen. Uiteindelijk kwamen we eruit. en zo deden we nog 2 keer. En toen was hij al weer af en ik kan niet wachten tot de volgende keer. vind jij dat ook tot de volgende keer.

Door: Krijn Leget

 

De Theaterlessen

Als eerst gingen we een grappig spel doen. Mario legde het uit hoe het moet. Justin helpt hem. Justin moest op de kruk en meester Mario op de stoel.

Justin moest zijn armen achter zijn rug doen. Mario speelde zijn armen, als Justin iets zei deed Mario [ de handen dus] iets der bij. Twee kinderen werden uit het publiek gekozen. Een speelde de armen de ander praten. Justin en Mario stelde de vragen de andere speelde de uitvinder. de twee kinderen die speelde dat ze een uitvinding hadden. daar na gingen we bij na het zelfde doen maar dan met   een ruzie. een keer met twee kinderen [eigenlijk 4 kinderen ] en de andere keer een ruzie in het bejaarde huis.

Lieke Rovers

 

Theaterlessen

We hadden weer theater les en het was heel leuk. Het spel was grappig. Mario legde het uit. Hij moest iemand hebben en dat was Justin. Justin moest op een kruk zitten en Mario moest achter Justin zitten. Justin moest zijn handen achter zijn rug en Mario deed zijn handen door heen en toen moest Justin dingen zeggen bijvoorbeeld als Justin hum mm deed dan deed Mario op Justin kin wrijven en dat was heel grappig. Toen mochten er andere mensen maar niet met Mario. We deden dat er een show was de uitvinder show. Ik mocht ook mee doen ik was de presentator. Jasper g was op bezoek en achter hem zat Krijn en ik vroeg wat die had uitgevonden. En hij zei dat die een Wii had gemaakt en een stoel. De show was afgelopen en we deden ook nog een kinderen show en Sophie en Denise hadden ruzie voor de nep en Sophie had op de tekening van Denise getekend bij die show maar uiteindelijk was het weer goed. Ik vond het leuk om dit te doen doei!

Lisa Doornkamp

—————————————————————————————————————————————————-

n de eerste weken besteden we binnen groepsvorming extra aandacht aan samenwerken en alles wat daar voor nodig is!
Wat vinden kinderen in groep 6 hierover belangrijk?

groepsvorming-1

Uitgewerkt door Sophie

Over positieve communicatie vertellen groep 6 leerlingen het volgende:

groepsvorming-2

Uitgewerkt door Jorg


Rikke, Jorg en Dylan schrijven over de eerste theater les die we hebben gekregen van meester Marienjo op maandag 19 September 2016.

Ik vind het nu al leuk, ik kan niet meer wachten om verder te gaan. Ik was Sneeuwwitje en Mathijs was Donald Duck, Lieke was Zwarte Piet en Dylan was Cristiaan Ronaldo.
We deden een verjaardagspel. Iemand moest op de gang wachten. Als het publiek ding dong zei,  dan ging de nep-deur open. Ik vind dit spel helemaal super.
Rikke
*
Het ging perfect bij onze eerste theater les. Enkele kinderen gingen de boel een beetje  zitten te verpesten maar verder was het super!!!!! Het was erg leuk vond jij dat ook ?? Ik, Jorg, wel.
Yes,  we mogen volgende week weer naar theater les heb ik als verslaggever gehoord!! Maar helaas het is ook ooit voorbij.
Jorg
*
Meester Marienjo die zei dat we het verjaardag gingen spelen. Hij koos 5 kinderen uit. 1 kind ging naar de gang en de andere 4 moesten een beroemd persoon uit kiezen.
Krijn moest even naar de gang omdat hij een verjaardagsfeest gaf. Ondertussen werden er afspraken gemaakt. Lieke was Zwarte Piet. Rikke was Sneeuwwitje en Matthijs, Donald Duck. Ik was  Cristiano Ronaldo. Toen Krijn terug kwam uit de hal moest hij raden wie op zijn feest was.
Er waren een paar kinderen die de sfeer liepen te verpesten Veel kinderen begonnen te lachen.
Meester Marienjo liep vragen te stellen aan de kinderen die een beroemd persoon waren en de kinderen moesten antwoorden.
Dylan
*


 

Taal en spelling in groep 6
Sinds dit schooljaar werken de kinderen met de nieuwe methode ‘Taal Actief’. In ieder thema behandelen we ankerverhalen, woorden van de dag ‘taal’ en woorden van de dag ‘spelling’. Uw kind kan u hier nog veel meer over vertellen. En natuurlijk kunt u hierover ook meer zien tijdens onze informatiemarkt op 6 oktober aanstaande. U komt toch ook?
Wat leren we in thema 1 van Taal?

taal-en-spelling-1

Wat leren we in thema 1 van spelling?

taal-en-spelling-2

 


‘Beste juffen’
Babs en Daan hebben juf Rietje en juf Hannie genomineerd voor de
beste juffen. We hebben hun genomineerd omdat zij altijd klaar staan voor ons, en de klas. We hadden hun gevraagd of ze om 10 uur bij de plus wilden zijn. Juf Rietje vond het maar niks. We hadden ze toch over gehaald om te komen. Toen ze zaterdag aankwamen waren ze heel verrast. Toen ze binnen kwamen zagen ze heel veel bekers en een daarvan was voor hun.  Een conferencier riep ons naar voren. Hij vertelde bijna de hele tijd grapjes. Hij riep ook juf Hannie en juf Rietje naar voren. Die waren weer heel verrast en daarna kregen ze een hele grote beker en daar zat in: nootjes, wijn en worstenbroodjes. Onze juffen kregen ook ieder een mooie bos bloemen. Na de prijsuitreiking gingen we de winkel in om snoep te kopen. We hebben 5 zakken snoep gekocht en in de beker gedaan. Deze snoepjes hadden we in de klas uitgedeeld. En ook in groep 4 gaan we het snoep uit delen.
Door Babs van Giesen en Daan Ghijsen.

foto nominatie 1 foto nominatie 2 foto nominatie 4 foto nominatie 5 foto nomintie 3

 


 

Naar aanleiding van de taalles van week 30 hebben kinderen in samenwerkingsgroepjes over deze les gesproken en per groep aangegeven wat zij belangrijk vinden. De kinderen uit de groepjes  hebben de volgende opmerkingen gemaakt.

Het gaat over de Gelderschven wat in een kaart is gezeten daar krijg je vragen over.
Evi, Thom, Mika.

Wij vonden opdracht 1 belangrijk en hoe je met de natuur omgaat.
Nova, Lisa, Renzo.

Het is belangrijk om pictogrammen te leren voor een natuurgebied.
Zoë, Lis.

Hoe ga je om met een kaart? Hoe ga je om met de natuur? Wat betekenen de symbolen op de kaart?
Joyce, Femke, Finn.

Geen rommel, niet vervuilen.
Nienke, Melle, Bram.
Vriendelijke groet van Nova

 

Keuzewerk
De vierde ronde van keuzewerk is begonnen. Koen werkt samen met bram ,Cas met Evi, Senne met nova ,Babs met Tim en Mitchel alleen. Bij keuzewerk kun je kiezen uit 20 opdrachten uit 2 verschillende thema’s.
In dit geval hobby’s en beroepen.
Je moet met je groepje overleggen
Welke opdracht je gaat doen.
dan moet je het plan van aanpak maken dat houd in dat je vragen krijgt over hoe je het gaat doen. dat hebben we gisteren gedaan, sommige kinderen hebben het al af ,anderen niet.
Als je klaar ben maak je je terugblik.
Je hebt ongeveer 3 weken, dan geef je presentatie.   Dit was mijn verhaal.
Vriendelijke groet van Koen

Keuzewerk

Keuzewerk
We zijn al weer met de vierde ronde van keuzewerk begonnen. Wat keuzewerk nou precies inhoud je hebt 6 groepjes 5 groepjes van 2 en 1 groepje van 1 dit zijn de volgende groepjes. Joyce en Jaromir. Koen en bram. Cas en Evi. Nova en Senne. Babs en Tim. En Mitchel alleen. Wat je nou precies moet doen is eigenlijk wel heel makkelijk eerst krijg je een lijst met 2 categorieën en dit keer is het hobby’s en beroepen. Uit een van die categorieën kies je een opdracht als je de opdracht besproken hebt ga je een vragenlijst invullen en die vragenlijst heet plan van aanpak. dan ga je zo snel mogelijk met je opdracht aan de gang. Je overlegt terwijl je met de opdracht bezig bent wel  met je maatje. Als je opdracht klaar is ga je eerst nog een vragenlijst in vullen die heet terugblik. Als je dat hebt gedaan ga je over 3 weken ongeveer je presentatie houden. Als je de presentatie hebt gehouden geeft de juf je nog wat tips voor de volgende keer. Dit was mijn verhaal.

Groetjes van Senne Gabrielse!!
10-05-2016

 

 

Keuzewerk
Keuzewerk is voor kinderen die de weektaak heel vaak afhebben.
De juf bepaalt of je keuzewerk wel of niet krijgt.
Eerst gaan we om een tafel zitten en bepalen we de groepjes,
Dan krijg je een logboek mee en bladen waarop de thema’s en de opdrachten staan en ook de evaluatierichtlijnen. Eerst lees je de opdrachten door en kijkt samen of je iets leuks weet,
Dan kies je een opdracht waar je het allebei mee eens bent.
Voor dat je begint vul je het plan van aanpak in,
Dat houdt in: ”Dat je op een bepaald papier invult wat je nodig hebt en welke stappen je gaat zetten ook waarom je de opdracht hebt gekozen.” En als je klaar bent moet je een terugblik invullen,
Dan moetje invullen wat je er achteraf van vond en wat je vindt dat het best gelukt is en hoe je gewerkt hebt ook hoe de samenwerking verliep en ook wat je hebt geleerd over het thema en over de samen werking. Als er ongeveer drie weken voorbij zijn worden er presentaties gehouden daarna worden ze beoordeeld dan ben je klaar met 1 ronde van keuzewerk!!!
Deze uitleg is geschreven door Tim Gerritsen

 

Samenwerkingsgroepjes over de natuur taal week 30
Er is veel te doen in het park,
van spelen tot kanoën.
Santi en Amy

We hebben de les kort maar krachtig besproken het belangrijkste was routes werken.
Geen afval in het bos gooien.
Babs en Sjors

Je moet goed met de natuur omgaan en niets stuk maken.
Fleur , Milou en Jaromir

Hoe gedraag je je in de natuur.
Cas , Nayomi en mitchel

Je moet je altijd gedragen in een natuurgebied.
Geen vuil in het natuurgebied.
In bijna elk bos is een wandelpad.
Je bent niet altijd vrij toegankelijk.
Je mag niet rijden is een natuurgebied.
Maud , Sofie en Daan
Vriendelijke groet van Fleur


 

Het Paasfeest
pasen
Groep 1 t/m 4 is blij: het is pasen.
Ze mogen eindelijk paaseieren zoeken. Ze gaan naar het park.
De paashazen verwelkomen ze vriendelijk.
Ze maken nog een paar afspraken.
En beginnen!!!
Maar later komen ze erachter dat er geen paaseieren verstopt zijn.
Bedroefd gaan ze terug naar school.
De paashazen waren vergeten de eieren te verstoppen.
Ze maakten een plan om het goed te maken.
Even later klopte de paashazen op de deuren van de groepen 1 t/m 4
Ze zeiden:” We hebben paaseieren verstopt in de school dus zoek er op los!”
De groepen 1 t/m 4 waren echt heel blij, hun paasfeest is gered!
Ze bedankten de paashazen en ze gaven paaseieren als aardigheidje.

Tim Gerritsen, groep 6

Het paasfeest
Geschreven door Tim Gerritsen


Samenwerken

Kinderen van o.a. groep 6 werken aan een samenwerkingsopdracht,  maandag 11 januari in de grote hal.

Bij de samenwerkingsopdracht moesten we een knoop goed bekijken. En daarna met een lang touw de knoop na maken. Maar zo makkelijk was het niet. Want we moesten onze hand in een lus doen dus we zaten vast aan het touw. En toen moesten we dus die knoop ook in dat touw maken. En dat was niet makkelijk. Want het was ook nog een wedstrijd. En er waren twee teams. En ook twee touwen een kleine en een grotere. Ik zelf vond het grotere touw fijner. En ik weet niet waarom maar die was gewoon fijner. Er was uiteindelijk een team die had gewonnen en daar zat ik ook bij. Want wij hadden een slimme tactiek. En dat was makkelijk uit te voeren. Omdat iemand wist hoe het moest. En toen hoefden we alleen maar te luisteren naar wat diegene zei. Want hij of zij wist precies hoe het moest. En toen het plan was uitgevoerd waren we klaar en hadden we gewonnen. En dit was belangrijk bij het samenwerken. Kijk eerst goed wat je moet doen. Overleg met elkaar. Praten en luisteren horen bij elkaar. Jouw mening hoeft niet altijd gekozen te worden. Iedereen is verantwoordelijk. Iedereen neemt een rol. En ik was volgens mij een doener. Omdat ik gewoon deed wat ze zeiden.

Namens groep 6 geschreven door Joyce Martini

Samenwerking gr. 6 - 5 Samenwerking gr. 6 - 4 Samenwerking gr. 6 - 3 Samenwerking gr. 6 - 2


Techniekles

Foto gr. 6 - 2

Aan Cas is gevraagd een techniekles voor te bereiden, deze te verzorgen en uit te voeren met alle kinderen in zijn groep. Dit heeft hij op een hele mooie manier gedaan! Super Cas! Melle, Koen en Nienke schrijven hierover:

We hebben twee proefjes geleerd van Cas. Het 1ste proefje was iets met warm water en olie en een pak/bekertje zout en we gingen een lavalamp maken. Eerst deed Cas het voor. Je deed er heet water in (bijna vol) en dan deed je er olie in, niet te veel en dan deed je er wat zout in en dan heb je een lavalamp. Je moet eerst het licht uit doen. Het volgende proefje dat was een fluitje maken van een rietje dat ging als volgt: Je knipt als eerst het knik er af en daarna de zijkanten van alle kanten en dan blazen maar.
Geschreven door Melle uit groep 6

We hebben proefjes les gehad van Cas. Als eerst hebben we een lava-lamp gemaakt. Dat ging als volgt: Eerst schonken we warm water in een theeglas ( bijna vol). Daarna moest je een laag olie erover heen doen. En tot slot moest je er zout bij doen (niet op een berg). Doe het licht uit en de lamp geeft licht. Daarna hadden we  een fluitje gemaakt. Dat ging als volgt: Je pakte een rietje. Je knipte de knik eraf. Je knipte het uiteinde van het rietje in een driehoek. Dat deed je bij de andere kant ook. En je blies op het puntje en er kwam geluid uit.
Geschreven door Koen uit groep 6
Foto gr. 6 - 1
We hebben een proefjes les gehad van Cas. We hebben een lava-lamp gemaakt. Dat ging zo: Je doet eerst heet water in een glas bijna vol. Dan doe je olie erin en dan doe je een beetje zout erbij. Daarna maakte we een fluitje van een plastic rietje. Dat ging zo: Je pakt een rietje daar knip je een klein stukje van af. En dan knip je het in een driehoekje.
Geschreven door Nienke uit groep 6

 

 

 

 


 

Beste mensen,
Quinten, Femke en Emiel hebben in opdracht van Levelwerk ee website gemaakt. Op onze website leer je van alles over planeten en goocheltrucs. Kom je eens een kijkje nemen?: helimagie.123website.nl


 

 

 Verslagen van interviews.

Robin gr. 6 Quinten gr. 6 Eva gr. 6 Ruben gr. 6 Mitchel gr. 6

 

 

 


 

Breien in groep 6 met Anjo

Eerst kregen we een brei ring en een brei haak. En toen kregen wij de uitleg, en mochten zelf kleuren wol kiezen en bij sommige bollen wol twee of drie touwen. Toen  moesten we 10 rondes haken en toen de 10 rondes dubbelvouwen en toen nog 15 rondes haken. En je kon ook van kleur wisselen. Volgende week gaan wij hier een sok pop maken.

wol

breien

Jade uit groep 6


 

 

CS- je
Wij zijn een leuke open groep  waar iedereen bij mag horen en zichzelf mag zijn. Wij willen  pesten stoppen, help jij ook mee om pesten over de hele wereld te stoppen? Want pesten vinden wij in groep 6 kinderachtig.
Ik ga jullie nu vertellen wat een CS-je inhoudt en wat het betekent: een CS-je betekent coöperatief samenwerken, daarmee oefenen we samenwerken. Daarvoor hebben we samenwerkingsgroepjes gemaakt ik noem nu een voorbeeld: Jochem , Joeri en Quinten. We hebben zelf de samenwerkingsgroepjes gemaakt zodat iedereen het goed met elkaar kan vinden en we hebben zelfs een teken voor een CS-je bedacht, drie poppetjes. Dit alles hebben wij gedaan zodat we goed kunnen samenwerken.  Daarna gaan we altijd evalueren.

Kind

De evaluatie gaat als volgt, we evalueren eerst op het proces (hoe het is gegaan ) daarna evalueren we op het product (de antwoorden ). We kijken na en als het nodig is verbeteren we iets. De samenwerking gaat niet altijd even goed. In dat geval bespreken we dan met de juf, dat is handig want dan weet je wat je de volgende keer beter kunt doen. En trouwens met zijn allen is het werk veel sneller gedaan als je goed de taken hebt verdeeld en dit is mijn stukje over samenwerking ik hoop dat je dit ook laat lezen door iemand anders zodat die dit ook weer doorgeeft.
Groepje kinderen
Quinten Baert, groep 6A
20 november 2014


Groepsvorming
in onze groep hebben wij een film gemaakt over groepsvorming. Iedereen heeft een groepje in de klas daarmee moest je je eigen presenteren toen werden al die presentaties (toneelstuk, dansje ) geoefend, uitgevoerd en gefilmd door Roel.

Theater

en niemand lacht je uit!

Ster van de dag
Wij hebben ook een ster van de dag, dat is dat iemand een kaartje trekt en daar staat op wie de ster van de dag is. Die moet  zichzelf een compliment  geven. Daarna gaan een paar klasgenoten je een compliment geven en de juf geeft je ook een compliment.  Je mag een kaartje trekken en daar staat op bijvoorbeeld: “ik mag fouten maken”, en dat soort dingen en daar leer je dan weer van.

ster

De normen
Wij hebben een klassendeur en daar hangen ook de sterren van de dag en ook onze normen; positieve communicatie, coöperatief werken, respect, niemand valt buiten de boot, omgaan met verschillen. Als je bij ons binnen bent zie je die meteen hangen op de deur. Onze afspraken kun je ook horen in onze klassenrap op de website.

Scrum

Emiel van de Vijver groep 6A
20 november 2014


Groepsvorming
In onze groep hebben wij een goede groepsvorming.  Wij hebben daarover een film gemaakt. Iedereen ging in kleine groepjes werken en alle groepjes gingen samen iets doen bijvoorbeeld: een toneelstukje of een slow motion filmpje of een dansje op muziek. Zo willen wij er voor zorgen dat iedereen erbij hoort. Nu zijn wij bezig met allerlei normen en de ster van de dag.

Groepsvorming

De ster van de dag
De ster van de dag houdt in dat elke ochtend de juf of een van de 2 hulpjes een klein naamkaartje trekt. Staat je naam erop dan ben jij ster van de dag. Als je wordt getrokken dan pakt de juf een complimentenblad  waar dan een paar vragen op staan en de ster van de dag mag dan drie kinderen uit kiezen die hem of haar een aardig compliment geven. De ster van de dag mag ook een ‘eigenwijsje’ trekken. Een eigenwijsje is een kaartje waar een spreuk op staat.

Amerikaanse ster

De normen
In onze klas hebben wij ook normen waar ik net al een beetje over had verteld  op onze klassen deur hangen allemaal blaadjes waarop allemaal dingen staan die bij een goede groepsvorming horen.

Respect

Femke van den Bos groep 6A
20 november 2014

 

 


 

Onderstaand kunt u de rap beluisteren, gemaakt door de kinderen uit groep 6A, tijdens de workshops door KunststofCreatief. Vocalen door  rapper Justus, geproduceerd door OrphanWorkz, Vormgeving door Justus voor KunststofCreatief.

 


 

 

September 2014

Alle kinderen uit de groep hebben verhalen geschreven naar aanleiding van de oproep van de bibliotheek: Schrijf een verhaal over “Ik voel me verbonden met Veldhoven…”. Onderstaande verhalen zijn door de juf uitgekozen en we hebben gestemd welk verhaal ingestuurd zou worden. We hebben gekozen voor het verhaal van Joeri.
Onlangs heeft Joeri te horen gekregen dat zijn verhaal opgenomen zal worden in een boek, waarin allerlei mensen vertellen waarom zij zich verbonden voelen met Veldhoven. We wachten in spanning af……

Verbonden met Veldhoven - Ontwerp Logo Karbeel

Ik voel me verbonden met Veldhoven want ik ben er geboren. En mijn vrienden wonen er. Ik vind het fijn om bij mijn vrienden te zijn. We hebben wel soms ruzie maar dan komt het altijd weer goed.
Ik doe aan voetbal en ik zit al een paar weken in de E2. Daar voel ik me ook fijn. Mijn vader is de leider. Mijn club heet RKVVO.
Ik heb ook een hond, die heet Dana. Het is een Belgische hond. Ze heette al Dana, maar we vonden de naam wel mooi. Soms ga ik mee naar het Millenniumbos. Mijn zus heeft daar een boom geplant en ze staat op een bord van 2000. Daarom vind ik het fijn om daar te wandelen. De hond van mijn moeder is in onze tuin begraven. En onze buren hebben net een nieuw kindje gekregen, hij heet Tim.
Ik ga soms zwemmen bij de Ekkerman. En ik wandel soms in het bos van Veldhoven naar Oerle en dan lopen we naar het kanon in Zandoerle. Ik vind dat kanon wel mooi. Dan lees ik op het bordje en daar staat dat het kanon van de Duitsers is gestolen en nog veel meer van de geschiedenis.
Soms ga ik naar het papegaaienpark. Dat ging bijna weg, maar het kind van de baas heeft het overgenomen. Nu nog hopen dat het goed gaat. Daar kom ik soms nog langs.
Joeri van Gameren
Ik voel me verbonden met Veldhoven omdat ik bij de hockeyclub Basko zit en omdat ik hier woon en ook op school zit.
Mijn lievelingsplek is onze geheime hut en mijn leukste uitstapje is bij Ballorig. Want bij Ballorig is een hele steile glijbaan en een glijbaan waar je in een band moet zitten en een klimtoren en 4 trampolines. Je mag er zelf ijsjes maken en slush puppys maken en ook drinken pakken.
Ik ga ook vaak naar de Ekkerman, dat is ook leuk. Daar heb je een sportbad en een glijbaan en een stroming en als je klaar bent met zwemmen, kun je daarna douchen.
Eva Saris
Ik voel me verbonden met Veldhoven omdat ik er woon. Ik ken Veldhoven zo’n beetje uit mijn hoofd. Ik voel me er thuis. Ook al ben ik in het buitenland: thuis is thuis, nergens anders.
In Veldhoven heb je leuke dingen zoals Den Ekkerman en Ballorig. Bij Den Ekkerman kan je leuk zwemmen en zo duur is het ook niet. Bij Ballorig kan je echt heel leuk spelen, je hebt er glijbanen, klimtoestellen en nog veel meer.
Ook woont mijn oma in Veldhoven. Ze woont niet echt dichtbij. Ik moet ongeveer 10 minuten fietsen, maar dan blijf ik ook een half uur, dus het is dan wel de moeite waard.
Ook heb je het City centrum, dat is een leuke plek. Het is een groot gebouw met leuke winkels: een restaurant, kledingwinkels en eettentjes en nog meer.
Daarom voel ik me verbonden met Veldhoven.
Pleun van de Laar

 

Oktober 2014

In het kader van de Kinderboekenweek met als thema “Feest” hebben we meegedaan aan de schrijfwedstrijd “Schrijf een feestverhaal”. Alle kinderen hebben hun best gedaan om een verhaal te schrijven over een feest, van een verjaardagsfeest tot een vliegfeest. Uiteindelijk zijn onderstaande verhalen uitgekozen om ingestuurd te worden.

Halloween
Het is Halloween en in de straat van Femke ziet het er heel eng uit. Femke rent naar buiten en ze pakt een pompoen met een eng gezicht erop en enge slingers. Ze kan niet wachten tot vanavond. Haar moeder roept haar: “Kom je naar binnen, want ik heb je heksenkostuum gevonden.” Ze rent naar binnen en doet de kleren aan. Haar moeder zegt: “Kom, dan maak ik een foto van jou.” Oké, ze maakt een foto. “Mama”, vraagt Femke, “mag ik al een snoepje ?” “Nee”, zegt mama.
Het is avond. Bij Mitchel wordt er aangebeld. Hij doet de deur open, maar hij gooit de deur weer dicht en fluistert: “Een clown!” De clown trapt de deur in en rent naar binnen. Mitchel ziet dat hij een geweer heeft en de clown rent naar hem toe. Maar hij stapt op een speelgoedautootje en valt. Mitchel pakt zijn geweer af en rent weg en gooit het pistool weg. Hij belt de politie en ze deden de boef in de gevangenis. Mitchel rent naar Femke en vertelt het hele verhaal. Dan gaan ze snoepjes halen omdat het Halloween is en om middernacht komen ze thuis met een berg snoep.
Door: Emma Couwenberg

Kerstmis
Mama is thuis samen met Nora de kerstboom aan het opzetten als Nina ineens aan komt rennen. “Mama, zijn Flore en Isa al thuis ?” “Nee, ik ben ze helemaal vergeten. Haal ze maar snel op, Nina !” Even later komt Nina binnen met Flore en Isa. “Sorry, jongens. Ik heb een verrassing voor jullie: opa en oma komen.” Nina zegt: “Floor en Isa, kijk, we gaan kerstcadeautjes kopen, gaan jullie mee ?”
Even later staan Nina, Flore en Isa in de speelgoedwinkel bij de kassa als ineens het brandalarm af gaat. Iedereen rent naar beneden. Nina neemt Flore op haar rug. Ze fietsen snel terug voor de grote vlammen komen. Mama is helemaal in paniek als ze op de radio hoort dat de speelgoedwinkel in brand staat. Opa en oma horen het ook en rijden snel naar de speelgoedwinkel.
Ondertussen zijn Nina, Flore en Isa net terug. Nina: “Nou, dat was wel lekker goedkoop !” Ondertussen is het bijna 8 uur. Opa en oma komen binnen en Flore mag de kaarsjes aansteken. Opa en oma hangen nog wat kerstkransjes op in de kerstboom. Nina heeft ondertussen alle cadeautjes onder de kerstboom gelegd. Nu kan het feest beginnen.
Eerst gingen ze liedjes zingen en toen gingen ze buiten spelletjes spelen. De winnaar van het spel mocht steeds een pakje pakken, die hij of zij graag zou willen hebben. Toen deden ze een wedstrijdje rennen. Belle, de hond van Nina, kon heel snel rennen, dus die had de wedstrijd ook  gewonnen en mocht toen ook een cadeautje kiezen. Maar stootte toen per ongeluk de kerstboom om met de brandende kaarsjes. Op dat moment kwam papa binnen en toen ging alles heel snel. Mama liep met de kinderen en de honden en opa en oma naar buiten. Papa ging het vuur blussen en mama had de brandweer gebeld. De brandweer had het vuur snel onder controle en toen was de brand geblust. Het huis was nog helemaal heel en Belle kreeg ook nog een lekker hondenkoekje. En zo werd het toch nog een leuke kerst, want omdat de oven het niet meer deed, gingen ze met zijn allen uit eten en dat was heel lekker.
Door: Femke van den Bos